Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Stijging aantal meldingen bijwerkingen rode gistrijst

PW38 - 10-09-2019
Het aantal meldingen van bijwerkingen na gebruik van rode gistrijst is sinds juli 2017 gestegen van 16 naar 74, concludeert Bijwerkingencentrum Lareb. Consumenten blijken onvoldoende op de hoogte van de mogelijke gevaren van deze supplementen.
Stijging aantal meldingen bijwerkingen rode gistrijst

De klachten die zijn binnengekomen bij Lareb over rode gistrijst komen overeen met de bekende bijwerkingen van statines. Gemeld zijn spierpijn en maag- en darmklachten, maar ook ernstiger klachten, zoals ontregeling van stollingstijd, verminderd geheugen, spierafbraak, alvleesklierontsteking en ernstige leverproblemen met geelzucht. Lareb heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geïnformeerd over de ontvangen meldingen.

In Nederland is rode gistrijst te koop als voedingssupplement. Het wordt aanbevolen voor “de instandhouding van normale cholesterolgehalte in het bloed” en als alternatief voor patiënten die geen statines willen innemen of ze niet verdragen.

Voor het gewenste effect wordt een dagelijkse inname geadviseerd van 10 mg monacoline K (lovastatine). Uit een analyse die Lareb heeft laten uitvoeren, blijkt dat de hoeveelheid monacoline K in verschillende preparaten sterk varieert. Bovendien kunnen producten ook de giftige stof citrinine bevatten, dat ontstaat tijdens gisting van rijst. Eén preparaat is onderzocht op de aanwezigheid van citrinine, maar dat is niet gevonden.

 

 

 

Document acties

Back to top