Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Onderzoek naar stoppen medicatie MS

11-07-2019
Als bij een patiënt met multiple sclerose (MS) gedurende meerdere jaren geen ziekteactiviteit is te zien, reist de vraag bij artsen en patiënten of de behandeling gestopt kan worden. Neurologen Eva Strijbis en Joep Killestein van het Amsterdam UMC gaan hiernaar onderzoek doen.
Onderzoek naar stoppen medicatie MS

Patiënten met MS hebben ontstekingen in het centraal zenuwstelsel, die leiden tot aanvallen van klachten, een zogenaamde schub.

Strijbis en Killestein willen weten of patiënten die minimaal vijf jaar geen ontsteking hebben gehad in het centraal zenuwstelsel, veilig de behandeling kunnen stoppen. Hiervoor hebben de onderzoekers € 965.000 subsidie gekregen van het ZonMw-programma Goed Gebruik geneesmiddelen en € 265.000 van de Stichting MS Research.

Het onderzoek zal plaatsvinden in meerdere Nederlandse ziekenhuizen, waarbij twee groepen met elkaar vergeleken worden: een groep die medicatie blijft gebruiken en een groep die daarmee stopt. De onderzoekers volgen de deelnemers gedurende twee jaar intensief op het ontstaan van nieuwe ontstekingsactiviteit in het centraal zenuwstelsel. Hiervoor worden de deelnemers regelmatig gezien in het eigen ziekenhuis voor een neurologisch onderzoek, een MRI-scan en bloedonderzoek.

 

Document acties

gearchiveerd onder: Multiple sclerose
Back to top