Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Speciaal team pakt handel in opioïden aan

PW42 - 11-10-2019
In de strijd tegen de illegale handel in opioïde pijnstillers heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg een speciale groep van experts ingesteld. Ook is de website opiaten.nl gelanceerd en zijn er afspraken gemaakt over verantwoord voorschrijven en afleveren van deze zware pijnstillers.
Speciaal team pakt handel in opioïden aan

Het team experts van politie, het Openbaar Ministerie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, gaat de omvang van de ‘zwarte markt’ van zware pijnstillers in kaart brengen en adviseren over de bestrijding daarvan.

Omdat voorschrijvers en patiënten, volgens de Bruins, hebben aangegeven behoefte te hebben aan goede informatie over zware pijnstillers, moet de nieuwe website opiaten.nl tegenwicht bieden aan informatie uit onbekende of onbetrouwbare bron. Ook is er voor patiënten laagdrempelig voorlichtingsmateriaal ontwikkeld, en zijn er voor zorgverleners e-learnings samengesteld.

Verder schrijft de minister aan de Kamer dat zorgverleners inmiddels afspraken hebben gemaakt over het aanscherpen van richtlijnen, ook kijken ze kritisch naar herhaalrecepten, ontslagmedicatie na ziekenhuisopname en verantwoord afbouwen. Ook komt er in 2020 een afbouwprotocol voor een groep patiënten in de verslavingszorg. Verder zijn apotheken extra alert op vervalste recepten.

Onderzoek

Om het kennisniveau te verhogen over het gebruik van opioïden heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een subsidie toegekend aan een project waarin de universiteiten van Utrecht, Leiden en Nijmegen de komende vijf jaar nauw gaan samenwerken met onder meer anesthesiologen, apothekers en verslavingsartsen.

Bruins heeft eerder dit jaar ook een taakgroep opioïden ingesteld, onder leiding van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IMV), waaraan onder meer deelnemen: het Nederlands Huisartsen Genootschap, de KNMP en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers.

Document acties

gearchiveerd onder: Illegale handel, Experts, Opioïde, Pijnstillers
Back to top