Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Menzis wint strijd tegen MSD om prijsverhoging

PW29/30 - 04-07-2019
Menzis hoeft een cholesterolverlagende combinatiepil Atozet van MSD niet te vergoeden omdat deze twintig keer duurder is dan de oude combinatie van de twee losse medicijnen ezetimib en atorvastatine. Dat oordeelde het Gerechtshof van Arnhem vorige week in hoger beroep.
Menzis wint strijd tegen MSD om prijsverhoging

Het geneesmiddel Atozet is een combinatie van ezetimib en atorvastatine in een filmomhulde tablet. De twee generieke varianten van atorvastatine en ezetimib van MSD kosten gezamenlijk 8 cent per inname, Atozet € 1,60 per inname.

Menzis besloot alleen de losse tabletten atorvastatine en ezetimib te vergoeden en niet het combinatieproduct Atozet. De zorgverzekeraar heeft MSD nog wel voorgesteld Atozet te vergoeden als het niet meer kost dan de som van de losse tabletten ezetimib en atorvastatine, maar op dat aanbod is de fabrikant niet ingegaan.

MSD stapte naar de voorzieningenrechter om te vorderen dat Menzis ook Atozet zou vergoeden. Vorig jaar augustus heeft de rechter deze vordering afgewezen vanwege de forse prijsverhoging. Ook stelde de rechter dat de werkzaamheid van Atozet niet verschilt van de afzonderlijke inname van ezetimib en atorvastatine in dezelfde dosering.

De fabrikant was het hier niet mee eens en is in hoger beroep gegaan. Volgens MSD is Atozet uniek omdat er geen andere geneesmiddelen met deze combinatie van werkzame stoffen beschikbaar zijn, waardoor het middel niet onderling uitwisselbaar is met een combinatie van ezetimib en atorvastatine. Ook verhoogt Atozet de therapietrouw, aldus MSD.

Uitwisselbaar

Het Gerechtshof van Arnhem gaat niet mee in de gedachte van de fabrikant dat een combiproduct met twee werkzame stoffen als niet uitwisselbaar moet worden beschouwd met twee monoproducten. Het betoog van MSD dat Atozet een nieuw en uniek geneesmiddel is en dat voor het verkrijgen van een handelsvergunning twaalf studies zijn ingediend, doet daar volgens de rechter onvoldoende aan af. Ook is in dit kort geding niet komen vast te staan dat Atozet de therapietrouw verhoogt.

Omdat wél vaststaat dat de kosten van Azotet twintig keer hoger zijn dan van ezetimib en atorvastatine, vindt het hof het besluit van Menzis om Atozet niet te vergoeden gerechtvaardigd.

Document acties

gearchiveerd onder: , ,
Back to top