Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

€75 miljoen voor gegevensuitwisseling huisarts en patiënt

29-05-2019
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt een subsidie van € 75 miljoen beschikbaar voor digitale gegevensuitwisseling tussen huisartsen en patiënten. Per 1 juli 2020 is het voor alle zorgverleners in Nederland wettelijk verplicht om patiënten elektronische inzage te bieden in hun medische gegevens.
€75 miljoen voor gegevensuitwisseling huisarts en patiënt

Met de subsidie kunnen ICT-systemen geschikt worden gemaakt, huisartsen worden opgeleid en patiënten worden voorgelicht. “Met het oog op de privacy is het veilig uitwisselen van gegevens van groot belang”, aldus de minister van Medische Zorg, Bruno Bruins.

Het programma dat huisartsen ondersteunt, OPEN, werkt samen met expertisecentrum Pharos, om ervoor te zorgen dat alle medische informatie ook toegankelijk is voor laaggeletterden en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.  

OPEN is onderdeel van de Versnellingsprogramma’s Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP). Deze landelijke programma’s hebben een belangrijke plek gekregen in de hoofdlijnenakkoorden die VWS afsluit met sectoren in de zorg, en helpen volgens het ministerie om klaar te zijn voor digitale uitwisseling van medische gegevens.

Huisartsen die al ervaring hebben opgedaan met elektronische inzage zeggen dit een mooie verdieping te vinden van het contact met patiënten. Bovendien kunnen vragenlijsten al vooraf worden ingevuld en kunnen patiënten aan zelfmetingen doen. Bruins: “Het doel hiervan is uiteraard dat de huisarts meer tijd over heeft voor de patiënt.’’     

Document acties

Reacties

29-05-2019 12:33
K.G.J. Schneider zegt:

Goed geregeld door de huisartsen. Dat is 8500,- per praktijk. Ik word geacht al onze werkstations te upgraden naar Windows 10. Kost ons net zo veel en wordt niet gesubsidieerd. Net als patienteninzage en andere ICT ontwikkelingen. Dikke mik.

Back to top