Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Canada wil meestrijden tegen dure medicijnen

PW31/32 - 18-07-2019
Canada wil samen met Nederland optrekken bij het aanpakken van de problemen rond dure geneesmiddelen en een eerlijke prijs realiseren. Dat meldt minister Bruno Bruins van Medische Zorg, nadat hij hierover in Ottawa heeft gesproken met zijn Canadese collega Simon Kennedy.
Canada wil meestrijden tegen dure medicijnen

Door een trans-Atlantische samenwerking met Canada kan Nederland zijn positie versterken, in het belang van de patiënt en de belastingbetaler, aldus Bruins.

Mogelijk treedt Canada toe tot het door Nederland geïnitieerde International Horizon Scanning Initiative (IHSI), een nieuw samenwerkingsverband waarin deelnemende landen kennis delen over veelbelovende ontwikkelingen op het gebied van innovatieve geneesmiddelen. Het brengt de potentiële impact van nieuwe medicijnen in kaart en zorgt ervoor dat aangesloten landen zich voor kunnen bereiden. Volgens Bruins kunnen prijsonderhandelingen daarmee in een eerder stadium starten, en het biedt zorgverzekeraars en ziekenhuizen de kans hun beleid en inkoop erop in te richten.

Samen met zijn Belgische collega De Block voert Bruins momenteel gesprekken met diverse Europese en niet-Europese landen over deelname aan IHSI. In oktober wordt bekend welke landen zich, naast de Beneluxa-landen en dus mogelijk ook Canada, nog meer aansluiten. Beneluxa is een samenwerkingsverband van Nederland, België, Luxemburg, Oostenrijk en Ierland.

Bruins is deze week in Canada en de Verenigde Staten. In Canada sprak hij ook met minister Blair, over de legalisering van cannabis voor recreatief gebruik. In Washington had Bruins een gesprek met de Amerikaanse minister Azar, onder meer over medicijnprijzen en de opioïdencrisis.

Document acties

gearchiveerd onder: Canada, Dure geneesmiddelen, Bruno Bruins
Back to top