Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Tocilizumab: verhoogd risico op ernstige leverschade

05-07-2019
Patiënten die tocilizumab (RoActemra) gebruiken lopen een hoger risico op ernstige leverschade, waaronder acuut leverfalen. Daarvoor waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Tocilizumab: verhoogd risico op ernstige leverschade

Het CBG adviseert patiënten alert te zijn op symptomen van leverschade, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, of een gelige huid of ogen.

Zorgverleners krijgen het advies om de leverfunctie bij gebruikers van dit geneesmiddel voorafgaand aan de behandeling te controleren. Ook moeten de leverenzymwaarden elke vier tot acht weken tijdens de eerste zes maanden van de behandeling en daarna elke twaalf weken worden gecontroleerd.

Tocilizumab wordt gebruikt bij de behandeling van volwassenen met matige tot ernstige actieve reumatoïde artritis en bij reuscelarteritis, een ziekte waarbij slagaders – meestal van het hoofd –  ontstoken zijn. Ook wordt het geneesmiddel gebruikt bij de behandeling van kinderen vanaf 2 jaar met de ontstekingsziekten actieve systemische juveniele idiopathische artritis (sJIA) en actieve polyarticulaire juveniele idiopatische artritis (pJIA).

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Leverbeschadiging
Back to top