Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zestienjarigen aan de pil hebben vaker depressieve gevoelens

04-10-2019
Zestienjarige meisjes die de anticonceptiepil gebruiken hebben vaker depressieve klachten dan leeftijdsgenoten die geen pil slikken. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Brigham and Women’s Hospital, dat verbonden is aan Harvard Medical School.
Zestienjarigen aan de pil hebben vaker depressieve gevoelens

De onderzoekers bestudeerden de gegevens van ruim duizend meisjes tussen de 16 en 25 jaar, en vonden geen verband tussen pilgebruik en depressieve symptomen in de gehele onderzoeksgroep.

Symptomen die door de zestienjarige meisjes met name werden gerapporteerd zijn: vaker huilen, overmatig slapen en eetproblemen. De onderzoekers, die hun resultaten hebben gepubliceerd in JAMA Psychiatry, konden vanwege de opzet van de studie niet bepalen of het pilgebruik de depressieve gevoelens veroorzaakt.

De onderzoekers vermoeden een ‘bidirectioneel’ verband tussen pilgebruik en depressie bij de zestienjarige meisjes: het pilgebruik leidt bij hen tot meer depressieve symptomen én het hebben van depressieve symptomen op deze leeftijd voorspelt meer pilgebruik.

Tijdens de studie is ook gekeken of er een verband is tussen pilgebruik en de ernst van depressieve symptomen tijdens dat pilgebruik en of tieners een hogere kans hebben op meer depressieve symptomen dan volwassen vrouwen als ze de pil gebruiken. In eerder onderzoek werd pilgebruik namelijk al in verband gebracht met een klein verhoogd risico op het ontwikkelen van een klinische depressie. Dit risico was het hoogst bij vrouwen die de pil gebruikten als tiener.

Anticonceptie

De onderzoekers benadrukken dat het kleine risico op een eventuele toename van depressieve klachten moet worden afgewogen tegen het veel grotere risico op een ongewenste zwangerschap, en potentiële postnatale depressie. Tieners kunnen andere vormen van anticonceptie, zoals het spiraaltje, overwegen.

Een toename van depressieve symptomen als gevolg van pilgebruik is, volgens de onderzoekers, een van de meest voorkomende zorgen bij vrouwen die starten met de pil.

Voor deze studie hebben de onderzoekers gebruikgemaakt van de langlopende TRIALS-studie, een multidisciplinair onderzoek waarbij meer dan tweeduizend jongeren vanaf hun elfde jaar zijn gevolgd in hun adolescentie en jongvolwassenheid. Het onderzoek is gericht op onderwerpen als overgewicht, alcohol- en drugsgebruik, depressie en pesten.

 

 

Document acties

Back to top