Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bruins dreigt met 'naming and shaming' farmabedrijven

PW36 - 27-08-2019
Minister Bruins van Medische Zorg dreigt de namen bekend te maken van farmaceutische bedrijven die om onduidelijke redenen de prijzen van hun medicijnen extreem verhogen. Dat schrijft hij vandaag in een opiniestuk in de Volkskrant.
Bruins dreigt met 'naming and shaming' farmabedrijven

De minister begint zijn brief met het bedanken van de farmaceutische industrie voor alle nieuwe geneesmiddelen die zij ontwikkelen, en de hoop die zij daarmee bieden voor patiënten. Maar Bruins kan niet accepteren dat de zorgkosten, door onder meer dure geneesmiddelen, zo ver oplopen dat die voor steeds meer patiënten niet meer te betalen zijn.

Wat hem daarbij dwarszit, schrijft hij, is dat “we niet mogen weten waaróm we zo veel moeten betalen”. Farmaceutische bedrijven geven geen inzicht in de prijsopbouw, aldus een duidelijk geïrriteerde bewindsman, die sinds zijn aantreden op ramkoers ligt met de farmaceutische industrie.

Een behandeling met een prijs van € 100.000 per jaar is allang geen uitzondering meer, en er dienen zich nog veel duurdere medicijnen aan. “Neem het middel Zolgensma (onasemnogene abeparvovec) tegen de spierziekte SMA; dik € 2 miljoen per patiënt”, aldus Bruins, die extreme prijzen, woekerwinsten en een totaal gebrek aan transparantie niet vindt passen bij de belangrijke maatschappelijke positie van de farmaceutische industrie.

Publiciteit

Het eerste bedrijf waarvan de minister mogelijk de naam bekend gaat maken is een fabrikant die de prijs van een geneesmiddel heeft verhoogd tot € 150.000 per patiënt, per jaar. Tijdens de gesprekken die hij de komende weken gaat voeren met dit bedrijf zal Bruins hiervoor een verklaring vragen. Is dat een plausibel verhaal, dan zal hij de fabrikant vragen daarmee in de publiciteit te treden. Zo niet, dan gaat de minister zich beraden op vervolgstappen. “Eén daarvan is het zoeken van publiciteit. Daarom noem ik het bedrijf niet in deze brief. Nog niet.”

 

 

 

Document acties

Back to top