Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bruins onderhandelt met succes over prijs kankermedicijnen

20-08-2019
Na prijsonderhandelingen met fabrikanten komen de twee kankergeneesmiddelen durvalumab en abemaciclib alsnog in het basispakket van de zorgverzekering. Dat maakt minister Bruno Bruins van Medische Zorg vandaag bekend.
Bruins onderhandelt met succes over prijs kankermedicijnen

Durvalumab (AstraZeneca) is voor de behandeling van een specifieke vorm van longkanker; abemaciclib (Lilly) wordt ingezet bij bepaalde vormen van borstkanker.  

Vanwege de te verwachte hoge totale kosten waren deze twee kankergeneesmiddelen in de ‘sluis’ geplaatst, voor prijsonderhandelingen met de fabrikanten. Nu de minister met succes heeft onderhandeld gaan durvalumab en abemaciclib vanuit de sluis over naar het basispakket, en worden ze dus vergoed.

Dat patiënten nu toegang krijgen tot deze medicijnen is volgens Bruins goed nieuws, maar de bewindsman blijft het “teleurstellend” vinden dat daarvoor onderhandelingen nodig zijn waarvan hij het resultaat niet publiek kan maken. “Het belang van de patiënt staat bij mij altijd voorop. Daarom uiteindelijk liever een vertrouwelijke overeenkomst tegen een veel lagere prijs, dan helemaal geen deal.”

Prijsafspraken over geneesmiddelen met fabrikanten zijn bijna altijd vertrouwelijk, daarom is het niet mogelijk voor elk middel afzonderlijk aan te geven wat de besparing is. Wel komt Bruins dit najaar met een overzicht van alle prijsonderhandelingen uit 2017 en 2018, dat inzage geeft in de totale besparing.

Document acties

Back to top