Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Dabrafenib + trametinib niet in basispakket

02-09-2019
Het is onduidelijk of een combinatietherapie bij huidkanker met dabrafenib en trametinib kosteneffectiever is dan de standaardbehandeling met immunotherapie. Het Zorginstituut adviseert minister Bruno Bruins van Medische Zorg daarom deze geneesmiddelen nog niet in het basispakket op te nemen.
Dabrafenib + trametinib niet in basispakket

Dabrafenib in combinatie met trametinib kan worden ingezet bij stadium III-melanoom, als aanvulling en ondersteuning op een chirurgische behandeling om het risico op de terugkeer van kanker te verkleinen.

Op basis van de beschikbare onderzoeken kan het Zorginstituut echter niet vaststellen of deze combinatietherapie kosteneffectief is. Ook de door de fabrikant van de geneesmiddelen aangeleverde analyse biedt onvoldoende duidelijkheid of de hoge vraagprijs van de behandeling opweegt tegen de baten.

Ook hebben behandelend artsen, volgens het Zorginstituut, aangegeven dat in de praktijk bij 90 tot 95% van de patiënten de voorkeur zal uitgaan naar immuuntherapie. Er zijn hiermee voor de patiënten goede alternatieven.

Het Zorginstituut nodigt de fabrikant van dabrafenib + trametinib uit om op basis van nieuwe gegevens de (kosten)effectiviteit beter te onderbouwen, waardoor een goede afweging tussen kosten en baten kan worden gemaakt in dit stadium van de melanoombehandeling.

 

Document acties

Back to top