Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Fampyra per 1 september in het basispakket

PW33/34 - 07-08-2019
Fampyra (fampridine) wordt per 1 september opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg neemt het advies van Zorginstituut Nederland over, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
Fampyra per 1 september in het basispakket

Volgens het Zorginstituut is het middel effectief bij patiënten met multiple sclerose (MS) van achttien jaar en ouder met ernstige loopbeperkingen. Aangezien het middel niet bij alle patiënten uit deze groep werkt, heeft een speciale werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie een proefbehandelstrategie ontwikkeld. Op basis hiervan krijgen MS-patiënten met ernstige loopbeperkingen vanaf 1 september Fampyra eerst twee weken op proef. Slaat de behandeling aan en verbetert het loopvermogen van de patiënt voldoende, dan wordt de behandeling voortgezet.

Minister Bruins is blij dat er nu eindelijk duidelijkheid is. “Het debat over het vergoeden van Fampyra loopt al heel lang. Anders dan bij andere geneesmiddelen ging dat vooral over de effectiviteit, niet over geld. Nu het middel in de basisverzekering komt, krijgen MS-patiënten die er baat bij hebben, het middel vergoed.”    

Fabrikant Biogen zegde na gesprekken met Bruins in maart toe om hangende het onderzoek naar de effectiviteit tot uiterlijk 31 augustus een aanzienlijk deel van de kosten voor zijn rekening te nemen. Patiënten betaalden daardoor alleen een eigen bijdrage. Destijds is ook afgesproken dat Biogen bij een positieve uitkomst van de herbeoordeling door het Zorginstituut de eigen bijdrage van patiënten met terugwerkende kracht vergoedt. Dat zal nu gebeuren. 

Document acties

Back to top