Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geen licht bij parenterale voeding

PW37 - 13-09-2019
Parenterale voeding die is bestemd voor kinderen jonger dan 2 jaar moet voortaan beschermd worden tegen licht, om de vorming van peroxiden en andere afbraakproducten tegen te gaan. Vooral bij prematuur geboren kinderen – vanwege een nog verminderde afweer tegen oxidanten – kunnen deze afbraakproducten ernstige bijwerkingen veroorzaken.
Geen licht bij parenterale voeding

Lichtbeschermende maatregelen zijn vooral nodig bij parenterale voeding die vitaminen of spoorelementen bevatten, maar eveneens bij parenterale voeding met aminozuren of lipiden. Zowel de verpakkingen als de toedieningssets moeten worden beschermd.

Dit advies is tot stand gekomen na overleg van het Europees Geneesmiddelagentschap met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de handelsvergunninghouders. Zij baseren zich hierbij op onderzoek dat aantoont dat licht de vorming van peroxiden en afbraakproducten versnelt en een meta-analyse uit 2017 die laat zien dat minder prematuur geboren kinderen overlijden wanneer de parenterale voeding wordt beschermd tegen licht.

De handelsvergunninghouders passen momenteel de productinformatie (smpc’s) aan en hebben onlangs een Direct Healthcare Professional Communication (dhpc) verstuurd aan de betrokken zorgverleners. Het gaat om ziekenhuisapothekers, kinderartsen, neonatologen, kinderintensivisten, verpleegkundigen die werkzaam zijn op de verschillende kinderafdelingen, al dan niet in opleiding.

Document acties

gearchiveerd onder: parenterale voeding
Back to top