Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ernstige schade aan ogen door zuur-base-druppels

09-10-2019
Bijwerkingencentrum Lareb en het Vergiftigingencentrum (NVIC) hebben in totaal zesendertig meldingen ontvangen van oogschade door verkeerd gebruik van Alka-druppels, een basisch mineralenconcentraat om toe te voegen aan drinkwater. Bij acht meldingen ging het om verlies van gezichtsvermogen, waarvan één mogelijk permanent.
Ernstige schade aan ogen door zuur-base-druppels

Naast meldingen over druppels van Alka ontving het Nationaal Vergiftigingen Informatiecentrum (NVIC) ook meldingen van Lucovitaal ZuurBase In balance drops. Bij deze meldingen was er geen ernstige oogschade, maar de druppels hebben bij verkeerd gebruik hetzelfde mogelijke risico.

De zuur-base-druppels bestaan uit natrium- en kaliumhydroxide en zinkzout, en hebben onverdund een pH van 14. Door ze te verdunnen met water ontstaat basisch water. De druppels zouden “te veel aan zure afvalproduct” onschadelijk maken en uit het lichaam verwijderen.

De druppels zijn verpakt in een druppelflesje dat lijkt op een flesje oogdruppels. Hierdoor kunnen consumenten zich vergissen en het flesje aanzien voor oogdruppels of ze nemen de druppels onverdund in. Onverdund gebruik veroorzaakt brandwonden in het oog, in de mond en keel en op de huid.

Europese regels

Lareb en het NVIC hebben de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) eerder geïnformeerd over dit risico. De zuur-base-druppels voldoen volgens Lareb aan de Europese regels voor dit soort producten, toch heeft de NVWA de producent gevraagd nog duidelijker te waarschuwen voor de risico’s bij verkeerd gebruik. Producent AlkaVitae heeft dit gedaan, maar de verpakking en de dop zijn niet aangepast. 

Lareb heeft de NVWA opnieuw geïnformeerd, die op basis van deze nieuwe informatie een onderzoek zal instellen. 

Document acties

Back to top