Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2019

Drukfout op doseerspuit anti-epilepticum
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt voor een drukfout in de getallen op de doseerspuit van het anti-epilep­ticum rufinamide (Inovelon).
Extra attentie bij dosering tofacitinib
Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) adviseert zorg­verleners en patiënten om de aanbevolen dosering van het middel tofacitinib (Xeljanz) bij reumatoïde artritis niet te overschrijden. Dit advies komt voort uit data van een nog lopende studie die een verhoogd risico laten zien op de vorming van een longembolie en overlijden wanneer de normale dosis van 5 mg tweemaal daags wordt verdubbeld.
Bruins: IGJ kan moeilijk optreden tegen internetfraude
Patiënten kunnen eenvoudig, zonder tussenkomst van een arts, zware receptmedicatie online bestellen, bleek onlangs uit onderzoek van de Consumentenbond. Volgens minister Bruins van Medische Zorg kan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hier heel weinig tegen doen.
Focale epilepsie: beter anti-epilepticum vervangen dan add on
Als monotherapie met een eerste anti-epilepticum heeft gefaald, treedt na vervanging van het anti-epilepticum bij meer patiënten remissie van epilepsie op dan na toevoeging van een tweede anti-epilepticum.
Nieuwe voorzitter VJA: ‘Ga de straat op, laat zien wie je bent’
Apotheker Denise van Vessem, die vorige week is benoemd tot nieuwe voorzitter van de Vereniging van Jonge Apothekers (VJA), gaat in haar nieuwe functie de strijd voeren tegen de onzichtbaarheid van de apotheker.
Wetswijzing: tuchtrechter kan beroepsverbod opleggen
Tuchtrechters zijn voortaan ook bevoegd zorgverleners in de individuele gezondheidszorg een beroepsverbod op te leggen. Ook vallen cosmetische handelingen vanaf nu onder de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG).
Nederland verzekerd van 7,5 miljoen doses griepvaccin
Door een gezamenlijke aankoop heeft Nederland zich, samen met veertien andere Europese lidstaten, verzekerd van de levering van een pandemisch griepvaccin. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg aan de Tweede Kamer.
Rechter: CBG mag geoctrooide indicaties niet vermelden
Bij informatie over generieke geneesmiddelen zal het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) niet langer indicaties vermelden waarop nog een octrooi rust. Dat heeft de geneesmiddelenautoriteit besloten naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in een zaak die werd aangespannen door fabrikant Warner-Lambert.
NHG scherpt gebruik en afbouw SSRI's aan
Jongvolwassenen hebben een hoger risico op suïcidaal gedrag wanneer zij SSRI’s gebruiken. Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft daarom aanbevelingen opgenomen, in zowel de NHG-Standaard Depressie als de NHG-Standaard Angst, voor het gebruik van SSRI’s bij patiënten tussen de 18 en 25 jaar
Opletten bij hiv-middelen tijdens zwangerschap
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt dat hiv-geneesmiddelen die elvitegravir en cobicistat bevatten minder goed werken in het tweede en derde trimester van de zwangerschap. Bij deze groep zwangere vrouwen bestaat het risico dat het hiv-virus niet goed onderdrukt blijft. De virusinfectie kan daardoor overgaan op het ongeboren kind.
ZIN: start onderhandelingen prijs durvalumab
Longkankerpatiënten met een hoge ziektelast hebben veel baat bij het geneesmiddel durvalumab. Het Zorginstituut Nederland adviseert minister Bruins van Medische Zorg te gaan onderhandelen over de prijs voordat deze immuuntherapie wordt opgenomen in het basispakket.
Autoriteit Persoonsgegevens gaat sancties opvoeren
In totaal 11.000 klachten en 21.000 datalekmeldingen heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) sinds de nieuwe privacywet ontvangen. Uber, de Belastingdienst en het UWV kregen sancties opgelegd. Dat staat in het jaarverslag van de toezichthouder, die vanaf dit jaar meer gaat handhaven. Over apotheken zegt de AP dat het goed zou zijn een functionaris gegevensbescherming aan te stellen.
50% meer bijwerkingen gemeld bij vrouwen
Over vrouwen worden ongeveer 50% meer bijwerkingen gemeld dan over mannen. Vrouwen gebruiken meer geneesmiddelen dan mannen, maar ook wanneer daar rekening mee wordt gehouden, bestaan er verschillen. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Fraxiparine Forte nieuwe naam van Fraxodi
Het geneesmiddel Fraxodi (nadroparine) verandert binnenkort van naam naar Fraxiparine Forte. Daarnaast wordt het aantal internationale eenheden van de werkzame stof duidelijker op de verpakking vermeld.
Groen licht voor gentherapie bij zeldzame bloedziekte
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over een voorwaardelijke handelsvergunning voor een gentherapie.
CHMP blijft bij negatief oordeel middel hart- en vaatziekte
De humane geneesmiddelen­commissie van het EMA, de CHMP, concludeert na heronderzoek dat orale omega-3-vetzuurgeneesmiddelen die een combinatie van een ethylester van eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur bevatten, niet effectief zijn als secundaire preventie van hart- en vaatziekten bij patiënten die eerder een hartinfarct doormaakten.
Lareb vernieuwt kennisbank over zwangerschap
Bijwerkingencentrum Lareb heeft een vernieuwde digitale kennisbank gelanceerd met informatie over geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap en borstvoeding.
Aantal patiënten bepalend voor apotheekbereiding
Apotheekbereidingen voor enkele tot circa 50 unieke patiënten per maand bij langdurig gebruik en tot circa 150 unieke patiënten per maand bij kortdurend gebruik zijn toegestaan. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg aan de Tweede Kamer. Apothekers reageren enthousiast op deze nieuwe norm voor bereiden.
‘Artsen behoedzamer met euthanasie uit angst voor vervolging’
Voor het eerst sinds de oprichting van de Levenseindekliniek daalt het aantal ingewilligde euthanasieverzoeken. Volgens de Levenseindekliniek zijn artsen nóg behoedzamer geworden uit angst voor strafrechtelijke vervolging.
Fluorchinolonen: schade aan spieren en zenuwstelsel
Bij het gebruik van fluorchinolonen bestaat een verhoogd risico op langdurige en mogelijk irreversibele schade aan spieren en het zenuwstelstel. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners bij patiënten met een verhoogd risico op deze zeldzame bijwerkingen andere behandelopties te bekijken.
Streefwaarden aangepast in CVRM-richtlijn
Meer aandacht voor het beleid bij ouderen en andere – sterker gedifferentieerde – streefwaarden voor cholesterol en bloeddruk. Dat zijn belangrijke wijzigingen in de herziene multidisciplinaire richtlijn Cardiovasculair risicomanagement (CVRM) die begin april is verschenen.
Nivel: verbeter online informatie over medicijnen
Burgers die op websites zoeken naar medicijninformatie willen meer gelaagdheid, meer visuele elementen en rustig kleurgebruik. Ook adviseren zij moeilijke woorden te vermijden. Online informatie over medicatie kan beter aansluiten op behoeften van burgers, concludeert het Nivel, dat onderzoek deed naar de websites apotheek.nl, thuisarts.nl, lareb.nl en cbg-meb.nl.
Bruins: maak prijzen medicijnrollen transparant
Openheid en een goede onderbouwing van de prijzen van medicijnrollen zijn belangrijk om het vertrouwen van patiënten te vergroten. Dat stelt minister Bruno Bruins van Medische Zorg in antwoord op Kamervragen van de PvdA-Kamerleden Lilianne Ploumen en John Kerstens.
Verzekeraars brengen weinig marktdynamiek in ziekenhuiszorg
Ondanks de parameters kwaliteit en doelmatigheid belonen of korten zorgverzekeraars ziekenhuizen maar zelden op basis van prestaties, concludeert promovendus en onderzoeker Niek Stadhouders van het Radboudumc.
Zorg voor kankerpatiënt stopt te vroeg na ziekte
Veel patiënten houden nog lang na de behandeling van kanker last van klachten, zoals ernstige vermoeidheid of angst voor terugkeer van de ziekte. Voor deze klachten worden patiënten vaak niet verwezen naar passende zorg. Dat blijkt uit een rapport van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten-organisaties (NFK).
Uitbreiding indicatie voor pomalidomide
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over uitbreiding van de bestaande indicatie voor pomalidomide (Imnovid). In combinatie met bortezomib en dexamethason is dit oncolyticum bestemd voor de behandeling van volwassenen met multipel myeloom – ziekte van Kahler – die minimaal één eerdere behandeling met lenalidomide kregen.
Hoge therapieontrouw oudere gebruikers antidepressiva
De therapieontrouw voor antidepressiva bij oudere patiënten met een depressie in de eerste lijn is hoog. De therapie-trouw neemt toe naarmate patiënten méér geneesmiddelen gebruiken.
Ruim 20% vraagt herhaalmedicatie via internet
Van de volwassenen in Nederland heeft 22% vorig jaar via internet herhaalmedicatie aangevraagd bij de huisarts. 12% maakte ook online een afspraak. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Leverschade door rustgevend kruidensupplement
Het kruidensupplement NMDA Relief Exendo, rustgevend bij geestelijke druk, kan leiden tot ernstige leverschade. Dat blijkt uit twee meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Twee bereidingsapotheken Brocacef in Losser sluiten
Twee bereidingslocaties van Brocacef Ziekenhuisfarmacie in Losser sluiten in het derde kwartaal van dit jaar de deuren. Vooruitlopend op de overheveling naar het intramurale budget in 2021, wil Brocacef deze activiteiten onderbrengen in haar vestiging in Oostrum, zodat ze kan voldoen aan de regelgeving die dan gesteld wordt.
Biosimilars tegen neutropenie teruggetrokken
De aanvragen voor handelsvergunningen voor twee biosimilars van pegfilgrastim (Cavoley en Efgratin) zijn ingetrokken. Deze kolonie­stimulerende factoren waren bedoeld voor het verminderen (van de duur) van neutropenie en de incidentie van febriele neutropenie, waarbij sprake is van koorts, ten gevolge van cyto­toxische chemotherapie bij verschillende maligniteiten.
MS-middel alemtuzumab opnieuw onder de loep
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) is een onderzoek gestart naar het geneesmiddel alemtuzumab (Lemtrada). De PRAC startte deze herbeoordeling naar aanleiding van nieuwe meldingen van immuungemedieerde aandoeningen en hart- en vaatproblemen – inclusief fatale gevallen – bij gebruik van dit middel tegen multipele sclerose.
Grotere sterftekans bij lage therapietrouw aan behandeling met statine
Patiënten met een atherosclerotische aandoening hebben een grotere kans op sterfte als zij minder therapietrouw zijn aan de behandeling met een statine.
Onderzoek naar rol darmflora bij hart- en vaatziekten
Voor een vervolgonderzoek naar de rol van de darmflora bij het ontstaan van atherosclerose en hart- en vaatziekten en voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, ontvangen onderzoekers van het Radboudumc, Amsterdam UMC en het UMCG € 3 miljoen subsidie van de Hartstichting.
Marktaandeel kleine zorgverzekeraars groeit verder
Het marktaandeel van kleine zorgverzekeraars groeit gestaag door: van 9,3% in 2010 naar 14% in 2019. De vier grote zorgverzekeraars leveren ook dit jaar marktaandeel in, maar in totaal hebben zij nog steeds 85% van de markt. Dat blijkt uit cijfers van het informatiecentrum voor de zorg Vektis.
Groot onderzoek naar gezonde en vitale oude dag
Voor een groot onderzoek naar gezond ouder worden en het vergroten van vitaliteit ontvangt een team van verouderingsexperts ruim € 8,5 miljoen. De onderzoekers willen de functionele achteruitgang bij ouderen eerder herkennen, afremmen en herstellen zodat zij meer jaren gezond kunnen leven.
Nictiz adviseert werkwijze voor labresultaten
Voor het uitwisselen van labgegevens tussen apotheken en laboratoria is een landelijk dekkende infrastructuur nodig. Het scenario waarbij een apotheker via het Landelijk Schakelpunt (LSP) gegevens zelf ophaalt uit het XDS-systeem van het laboratorium is daarvoor het meest geschikt, concludeert Nictiz uit eigen onderzoek.
Drogisten en huisartsen starten project zelfzorg
Om te onderzoeken of huisartsen en drogisten beter kunnen samenwerken bij het leveren van zorg bij kleine kwalen start in de Gelderse plaatsen Tiel en Brummen een proeftuin zelfzorg. Zilveren Kruis steunt het onderzoek.
‘Grote verzekeraars doen weinig tegen prijzen medicatie’
Verzekeraars Aegon en Allianz beleggen in 2019 samen € 11 miljard in negentien farmaceutische bedrijven, zonder hen aan te sporen hoge medicijnprijzen terug te dringen. Dat stelt de Eerlijke Verzekeringswijzer op basis van eigen onderzoek.
Europa: € 10 miljoen voor nieuw malariamiddel
Een groot consortium van industrie en universiteiten, waaronder het Amsterdam UMC, gaat het nieuwe geneesmiddel KAF 156 tegen malaria testen. Europa stelt daarvoor een subsidie beschikbaar van € 10 miljoen.
Herbeoordeling crème tegen vaginale atrofie
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) is een nieuwe herbeoordeling gestart naar crèmes die een hoge sterkte estradiol bevatten: 100 microgram estradiol per gram crème. Deze crèmes worden gebruikt door postmenopauzale vrouwen ter behandeling van vaginale atrofie. De PRAC onderzoekt het risico op systemische absorptie van estradiol uit de crèmes. Dit resulteert mogelijk in bijwerkingen zoals een veneuze trombo-embolie, hersenbloeding of endometriumcarcinoom.
Aanvraag pacritinib citraat ingetrokken
De aanvraag voor een handelsvergunning voor pacritinib citraat (Epjevy) is ingetrokken. Het middel was bedoeld als behandeling van symptomen van myelofibrose bij pa­tiënten met ernstige trombocytopenie.
Groen licht voor volanesorsen
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over een voorwaardelijke handelsvergunning voor volanesorsen (Waylivra). Het is het eerste geneesmiddel voor de behandeling van het Familiair Chylomicronemie Syndroom, een zeldzame genetische stofwisselingsziekte.
Intensieve chemo verbetert overleving borstkankerpatiënt
Door de dosisintensiteit van adjuvante chemotherapie bij borstkanker te vergroten – door het interval tussen giften te verkorten of door middelen sequentieel te geven – wordt het tienjaarsrisico van terugkeer en overlijden verlaagd.
Na de actie tegen agressie: ‘Nu de oorzaak aanpakken’
De massale media-aandacht had niet beter gekund, maar zijn actie tegen agressie in de apotheek is pas geslaagd als beleidsmakers ook de oorzaak – tekorten en preferentiebeleid – aanpakken, meent Carlo Schneider van Apotheek Zevenend in Laren. “Gebeurt er niks, dan moet de hele eerste lijn de handen ineenslaan om te zorgen dat het roer alsnog omgaat.”
Inbrekers slaan toe bij apotheek in Zwijndrecht
Twee inbrekers hebben zondagnacht rond vijf uur ingebroken in de Centraal Apotheek in Zwijndrecht. Volgens apotheker Ale Bosma hebben de inbrekers niets buitgemaakt. “Maar de materiële schade is groot.”
Olaparib nu ook als monotherapie bij borstkanker
Het geneesmiddel olaparib (Lynparza) ontving een positief advies over uitbreiding van de indicatie van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP). Olaparib is nu ook geïndiceerd als monotherapie voor volwassenen met BRCA1- of -2-mutaties in de kiembaan, met HER2-negatieve lokaal gevorderd of gemetastaseerd mammacarcinoom.
Uitgaven intramurale medicatie stijgen met 10%
De uitgaven aan dure intramurale geneesmiddelen zijn in een jaar tijd met bijna 10% gestegen naar € 1,9 miljard in 2017. 42% van de totale geneesmiddeluitgaven was voor intramuraal gebruik. Dat blijkt uit de rapportage GIPeilingen van het Zorginstituut Nederland.
Groen licht voor drie middelen
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over nieuwe handelsvergunningen voor drie geneesmiddelen. Het oncolyticum lorlatinib (Lorviqua) ontving een voorwaardelijke handelsvergunning voor de behandeling van patiënten met anaplastisch lymfoom kinase (ALK)-positief niet-kleincellig longcarcinoom.
EMA: olaratumab uit de handel
Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) adviseert intrekking van de handelsvergunning voor het geneesmiddel olaratumab (Lartruvo), omdat het middel in combinatie met doxorubicine niet effectiever is voor het verlengen van de levensduur van patiënten met wekedelensarcoom dan doxorubicine alleen.
Toepassing medische technologie thuis kan veiliger
Zorgverleners hebben behoefte aan meer uniforme afspraken rondom de toepassing van medische apparatuur in de thuissituatie. Dat blijkt uit een verkennende studie die het Nivel heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS).
'Innovatieve medicatie moet sneller naar patiënt'
Om de tijd vanaf registratie tot en met vergoeding van innovatieve geneesmiddelen te verkorten gaan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Zorginstituut Nederland (ZIN) intensiever samenwerken.
Verzekerden met zorgbehoefte stappen minder vaak over
Verzekerden die veel zorg nodig hebben, zijn het afgelopen jaar veel minder vaak overgestapt naar een andere zorgverzekeraar dan verzekerden die aangeven zonder zorg te kunnen. Dat blijkt uit de zorgmonitor 2019 van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die vindt dat zorgverzekeraars beter moeten uitleggen dat er geen beperkende voorwaarden zijn om over te stappen.
Patiënten positief over taken zorgbuddy
Patiënten zijn positief over de begeleiding door een zorgbuddy, die helpt begrijpen wat de arts bedoelt en patiënten emotioneel bijstaat tijdens ziekte of herstel. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Substituut bij opioïdenonafhankelijkheid: implantaat buprenorfine
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over een nieuwe handelsvergunning in de Europese Unie voor een langdurig buprenorfine-implantaat (Sixmo) als substitutietherapie bij opioïdenafhankelijkheid. Het implantaat geeft voor een periode van zes maanden doorlopend een constante lage dosis buprenorfine af. Het is geïndiceerd voor klinisch-stabiele volwassen patiënten die niet meer dan 8 mg buprenorfine sublinguaal per dag nodig hebben, binnen het kader van medische, sociale en psychologische behandeling.
Hiv-middel nu ook bij hepatitis B
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over uitbreiding van de indicatie van het geneesmiddel tenofovir disoproxil (Viread).
'Nee' voor middel tegen prostaatkanker
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een negatief advies gegeven over een nieuwe handelsvergunning voor Cabazitaxel Teva (cabazitaxel).
D66: Europa moet medicijnfabrikanten aanpakken
Door gezamenlijk te onderhandelen over prijzen en leveringen moet Nederland samen met andere EU-lidstaten de farmaceutische industrie aanpakken. Geneesmiddelen worden dan weer betaalbaar en leverbaar, stelt D66.
‘Industrie ontwikkelt dure medicatie met belastinggeld’
In de ontwikkeling van geneesmiddelen steekt de overheid veel publiek geld zonder daaraan voorwaarden te stellen, concluderen de onderzoeksorganisaties Wemos en SOMO, die vinden dat de overheid kansen laat liggen om medicijnprijzen te beteugelen.
LSP: helft geeft toestemming voor delen gegevens
Bijna de helft van de volwassenen heeft toestemming gegeven om medische gegevens uit te wisselen via het Landelijk Schakelpunt (LSP). 5% weigerde en maakt zich vooral zorgen over mogelijke privacyschending en een gebrek aan beveiliging. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Petitie Optima Farma: patiëntveiligheid in gedrang
Omdat gesprekken in de apotheek vooral gaan over vergoedingen, machtigingen en medicijntekorten komt de veiligheid van patiënten in het gedrang, stelt Optima Farma in een petitie, die inmiddels bijna 1500 keer is ondertekend.
Bruins: commercie speelt geen rol tussen huisarts en drogist
Het onderzoek naar betere samenwerking tussen huisartsen en drogisten bij kleine kwalen, een initiatief van Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) en Zilveren Kruis, werkt geen financiële belangenstrengeling in de hand. Dat stelt minister Bruno Bruins van Medische Zorg in antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Henk van Gerven.
Achtmaal groen licht voor nieuwe middelen
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over nieuwe handelsvergunningen voor acht geneesmiddelen.
Ook CBG tegen olaratumab
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) trekt de voorwaardelijke handelsvergunning van olaratumab (Lartruvo) in. Dit is in lijn met het advies tot intrekking van de handelsvergunning door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).
Patiënten vertrouwen eigen geneesmiddelen
Nederlanders geven het vertrouwen in hun eigen medicijnen een 7,9. Bijna de helft geeft aan dat het soms moeten wisselen redelijk tot veel invloed heeft op dat vertrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel, in opdracht van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
VWS: personeelstekort zorg loopt sneller terug
Het verwachte tekort aan personeel in de zorg is teruggelopen dankzij een gezamenlijke aanpak van kabinet, werkgevers en onderwijs. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
‘Gedragscode gezondheidsonderzoek is verouderd'
Omdat gezondheidsgegevens tegenwoordig afkomstig zijn uit veel meer verschillende bronnen is het noodzakelijk de ‘Gedragscode gezondheidsonderzoek’ snel te herzien. Dat stellen het Nivel en de Stichting MedLaw Consult (MLC) Foundation op basis van eigen onderzoek.
Herbeoordeling tofacitinib vanwege longembolieën
De Pharmacovigilance Risk Assess­ment Committee (PRAC) van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) is een herbeoordeling gestart van het geneesmiddel tofacitinib (Xeljanz).
DOAC's beperkt bij antifosfolipidensyndroom
Direct werkende orale anticoagulantia (DOAC’s) worden niet langer aanbevolen bij patiënten met het antifosfolipidensyndroom die eerder een trombose hadden. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert bij deze patiënten omzetting naar een vitamine K-antagonist te overwegen.
Vaker ijzertekort bij chronisch gebruik protonpompremmer
Chronisch gebruik van een protonpompremmer verhoogt de kans op ijzertekort. Dit blijkt uit een case control-onderzoek op basis van een Engelse database met gegevens van 11 miljoen patiënten.
Bruins: aantal medicatiefouten moet snel omlaag
Het hoge aantal incidenten in Nederland door medicatiefouten moet drastisch omlaag, stelt minister Bruno Bruins van Medisch Zorg. Een groep van ruim vijftig experts en patiënten start vandaag in zijn opdracht met een gezamenlijk actieplan voor betere medicatieveiligheid.
Apotheker Frank de Vries benoemd tot hoogleraar
Ziekenhuisapotheker Frank de Vries, werkzaam in het Maastricht UMC+, is benoemd tot hoogleraar Klinische Farmacie en Epidemiologie aan de Universiteit Maastricht.
Meer apotheekbereidingen in het basispakket
Een apotheekbereiding kan vanaf volgend jaar in twee situaties vanuit de zorgverzekering worden vergoed terwijl het geregistreerde geneesmiddel nog niet wordt vergoed. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg aan de Tweede Kamer.
‘Verlaging streefwaarde niet door belangenverstrengeling’
De herziene multidisciplinaire richtlijn voor cardiovasculair risicomanagement (CVRM) en overeenkomstige NHG-Standaard bieden meer ruimte voor een persoonsgerichte aanpak en de verlaagde LDL-streefwaarde geldt slechts voor een beperkte groep en is niet in beton gegoten. Dat benadrukken het Nederlands Huisartsen Genootschap, de Nederlandse Internisten Vereniging en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie nadat ophef is ontstaan over nieuwe richtlijnen.
IGJ: Apotheek van Maarseveen mag geen medicatie verstrekken
Omdat de kwaliteit en veiligheid van de farmaceutische zorg onvoldoende is gewaarborgd mag Apotheek van Maarseveen in Hilversum geen medicatie meer ter hand stellen. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.
Nieuw platform voor wetenschappelijke integriteit
Met het nieuwe online platform The Embassy of Good Science – www.embassy.science – willen de hoogleraren Guy Widdershoven van het Amsterdam UMC en Lex Bouter van de Vrije Universiteit Amsterdam de wetenschappelijke integriteit verbeteren. “Integriteit in de wetenschap is helaas niet vanzelfsprekend en staat ter discussie.”
Huisarts voorstander opsporen hart- en vaatziekten
Selectieve screening van hart- en vaatziekten kan plaatsvinden in de huisartsenpraktijk, maar dan moeten huisartsen daar wel voldoende tijd en middelen voor krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel onder 118 huisartsen, in opdracht van de Hartstichting.
Onderzoek naar medicijnen tijdens zwangerschap en borstvoeding
Om de kennis te vergroten over de veiligheid van medicatiegebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding is onderzoeksgroep Eurocat Nederland van het UMCG deelnemer geworden van een internationaal onderzoek.
Haaruitval bij tioguanine voor darmziekten
Bij vrouwen die tioguanine (Thiosix) gebruikten voor een darmziekte kan haaruitval optreden, blijkt uit twintig meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb in de afgelopen vijf jaar heeft ontvangen. Bij de meesten begon de haaruitval binnen één maand nadat ze dit geneesmiddel begonnen te gebruiken.
CHMP: vergunning voor drie geneesmiddelen
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over nieuwe handelsvergunningen voor drie geneesmiddelen: turoctocog alfa pegol (Esperoct), hydroxycarbamide (Xromi) en fluticasonfuroaat/umeclidinium/vilanterol (Temybric Ellipta).
Beoordeling fluorouracil gestart
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) is een beoordeling gestart van de geneesmiddelen fluorouracil, de prodrugs capecitabine en tegafur.
Nieuw vergoedingsmodel voor alternatief kankermedicijn
Om patiënten met een zeldzaam moleculair tumorprofiel toegang te geven tot medicatie waarbij zij in de klinische studie baat blijken te hebben, en die niet zijn bedoeld voor hun type kanker, is een nieuw financieringsmodel ontwikkeld. Dat meldt het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.
EMA in januari 2020 operationeel aan de Zuidas
Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) zal vanaf 20 januari 2020 volledig operationeel zijn in het nieuwe pand aan de Amsterdamse Zuidas. Op 15 november van dit jaar krijgt het EMA de sleutel van de nieuwbouw en zal begonnen worden met de verhuizing van het huidige, tijdelijke onderkomen in Sloterdijk naar de Zuidas, aldus vice-directeur Noël Wathion.
IGJ neemt inspecties in Nederland over van FDA
Nederlandse farmabedrijven krijgen geen inspectiebezoeken meer van de Food and Drug Administration (FDA) omdat de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft goedgekeurd als inspectiepartner bij het toezicht op geneesmiddelen.
Fouten in studieresultaten lapatinib
Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) actualiseert de voorschrijfinformatie van het geneesmiddel lapatinib (Tyverb), nadat fouten in studieresultaten zijn ontdekt.
Groen licht geneesmiddel ziekte van Wilson
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over nieuwe handelsvergunningen voor vier geneesmiddelen.
Tweemaal negatief advies nieuwe middelen
Xyndari, een orale vorm van glutamine, kreeg een negatieve beoordeling voor een handelsvergunning van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP). Het middel was bedoeld als behandeling van sikkelcelziekte, een erfelijke vorm van bloedarmoede.
Forse stijging kosten MS-geneesmiddelen
De kosten van geneesmiddelen voor multiple sclerose (MS) die uit het basispakket worden vergoed zijn in vijf jaar gestegen van € 99 miljoen naar € 135 miljoen. Ook is het aantal gebruikers van deze medicatie relatief sterker toegenomen dan het aantal patiënten met MS. Dat blijkt uit de eerste monitor over MS-geneesmiddelen van Zorginstituut Nederland.
Bruins gaat strijd opvoeren tegen antibioticaresistentie
Nederland gaat intensiever samenwerken met Indonesië in de strijd tegen antibioticaresistentie en stopt € 4,5 miljoen in een nieuw fonds dat hiervoor is opgezet. Om landen te stimuleren intensiever samen te werken in het bestrijden van antibioticaresistentie organiseert Nederland deze week in Noordwijk een tweedaagse internationale ministeriële conferentie.
Angiotensine-II-antagonisten veilig na angio-oedeem bij ACE-remmer
Bij patiënten met eerder angio-oedeem tijdens gebruik van een ACE-remmer verhogen angiotensine(AT)-II-antagonisten de incidentie van angio-oedeem niet.
Gezondheidsraad: ook jongens vaccineren tegen HPV
Naast meisjes moeten voortaan ook jongens worden gevaccineerd tegen het humaan papillomavirus (HPV). Ook moet er een aanvullend programma komen voor iedereen tot 26 jaar die zich nog niet heeft laten vaccineren. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Risico op hart- en vaatziekten blijft na gebruik statine
Ook als statines een te hoog cholesterol bij patiënten hebben verlaagd, is de kans op hart- en vaatziekten nog altijd verhoogd. Mogelijk blijven afweercellen actief die verhoogde cholesterolniveaus nog in hun ‘geheugen’ hebben. Dat ontdekten onderzoekers van het Radboudumc.
Zorguitgaven stegen vorig jaar met ruim 3%
Aan zorg en welzijn is vorig jaar € 100 miljard uitgegeven, 3,1 miljard meer dan in 2017. Uitgaven aan geneesmiddelenleveranciers stegen met 2,9% tot € 5,4 miljard. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe, voorlopige cijfers.
IGJ: onverantwoorde zorg in Apotheek Tholen
Apotheek Tholen voldoet niet aan wet- en regelgeving en de professionele standaard, waardoor het risico bestaat op onverantwoorde zorg en gezondheidsschade. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
'Stel gerichte vragen over gebruik medicijnen'
Apothekers moeten niet alleen het gebruik van geneesmiddelen uitleggen aan patiënten en goed checken of ze het hebben begrepen, maar ook nagaan of ze problemen ondervinden. Of ze het nut van de medicatie inzien, deze in hun dagelijkse routine kunnen inpassen en bijwerkingen ervaren. Aldus Liset van Dijk tijdens haar oratie op 25 juni in Groningen.
Groot onderzoek naar opioïdenepidemie
Om het gebruik van verslavende pijnstillers zoals oxycodon terug te dringen start een groot onderzoek, dat is opgenomen in de Nationale Wetenschapsagenda. Volgens onderzoeksleider Marcel Bouvy van de Universiteit Utrecht is het gebruik van opioïden de laatste jaren uit de hand gelopen.
PRAC beoordeelt leuproreline
De Pharmacovigilance Risk Assess­ment Committee (PRAC) is een beoordeling gestart van geneesmiddelen die de werkzame stof leuproreline bevatten. De beoordeling volgt naar aanleiding van rapportages die aangeven dat sommige patiënten een onvoldoende hoeveelheid van het geneesmiddel ontvingen door fouten in het klaarmaken of toedienen. Hierdoor kan het rendement van de behandeling dalen.
Groothandel ontdekt vervalsingen Avastin
Bij een groothandel in Nederland zijn vier vervalste flacons ontdekt van het kankergeneesmiddel Avastin (bevacizumab, 25 mg/ml). Ze werden onderschept nog voor ze bij de apotheek terechtkwamen, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Aanvraag ALS-middel ingetrokken
De aanvraag voor een handelsvergunning voor edaravon (Radicava) is ingetrokken door de fabrikant. Het middel was bedoeld als therapie voor amyotrofe laterale sclerose (ALS) waarbij de zenuwcellen, die de spieren aansturen in de hersenen en het ruggenmerg, geleidelijk afsterven. Hierdoor ontstaat een verlies aan spierfunctie en uiteindelijk paralyse.
Huidtest voorspelt respons op cholinesteraseremmer
Een huidtest zou kunnen voorspellen of een patiënt met de ziekte van Alzheimer baat zal hebben bij behandeling met een cholinesteraseremmer.
Back to top