Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Meer apotheekbereidingen in het basispakket

PW24 - 06-06-2019
Een apotheekbereiding kan vanaf volgend jaar in twee situaties vanuit de zorgverzekering worden vergoed terwijl het geregistreerde geneesmiddel nog niet wordt vergoed. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg aan de Tweede Kamer.
Meer apotheekbereidingen in het basispakket

Als een geregistreerd geneesmiddel niet is opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS), mag de apotheekbereiding niet worden vergoed. Dat is volgens de minister ook logisch als het gaat om een geneesmiddel waarvan de effectiviteit niet is aangetoond of er geen noodzaak is om die farmaceutische zorg te verzekeren.

Voor twee situaties wil Bruins hierop een uitzondering maken en het Besluit Zorgverzekeringswet (Bzv) aanpassen, zodat de apotheekbereidingen per 1 januari 2020 wel vergoed kunnen worden vanuit het basispakket.

Hij vindt het allereerst wenselijk dat een bereiding vergoed kan worden wanneer nog geen besluit is genomen over opname van het geregistreerde geneesmiddel in het GVS; het komt namelijk voor dat een bereiding al beschikbaar is vóór registratie van het geneesmiddel.

De tweede situatie is dat een geregistreerd geneesmiddel na prijsonderhandelingen niet wordt opgenomen in het GVS wegens een ongunstige kosteneffectiviteit of budgetimpact. Maar uiteraard alleen als de bereiding wél een acceptabele prijs heeft.

Bruins benadrukt dat in beide situaties rekening moet worden gehouden met de reikwijdte van de apothekersvrijstelling in de Rijksoctrooiwet 1995: bij een geoctrooieerd medicijn is slechts beperkt ruimte voor magistrale bereiding. Ook gaat de minister ervoor zorgen dat een bereiding vergoed kan worden als een geregistreerd medicijn vanwege te hoge kosten in de ‘sluis’ is terechtgekomen.

Document acties

gearchiveerd onder: Bereiding, apotheek, ziekenhuis
Back to top