Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Onderzoek naar rol darmflora bij hart- en vaatziekten

PW18 - 24-04-2019
Voor een vervolgonderzoek naar de rol van de darmflora bij het ontstaan van atherosclerose en hart- en vaatziekten en voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, ontvangen onderzoekers van het Radboudumc, Amsterdam UMC en het UMCG € 3 miljoen subsidie van de Hartstichting.
Onderzoek naar rol darmflora bij hart- en vaatziekten

Het vijfjarig onderzoek, IN-CONTROL II geheten, is een vervolg op IN-CONTROL I, een Cardiovasculair Onderzoek Nederland (CVON)-consortium dat in 2013 werd opgericht.

Uit recent onderzoek, onder meer uitgevoerd in IN-CONTROL I, is gebleken dat ook de microbiota in de darm een rol speelt bij de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Een complexe rol, aangezien de microbiota zowel invloed heeft op de stofwisseling als op het immuunsysteem en daarmee samenhangende ontstekingsprocessen.

In IN-CONTROL I zijn verschillende factoren geïdentificeerd die van invloed zijn op de darmflora van patiënten met overgewicht en hart- en vaatziekten en de moleculaire mechanismen die hier mogelijkerwijs aan ten grondslag liggen. Zo is aangetoond dat er een sterk verband bestaat tussen de microbiota in de darm en het lipidenprofiel in het bloed van gezonde individuen.

Verder hebben de onderzoekers aangetoond dat microbiotamodulatie gebruikt kan worden ter preventie of behandeling van zowel een verstoord bloedlipidenprofiel als de ontstekingscomponent van atherosclerose. Daarnaast is de nieuwe biomarker IL18-binding protein gevonden, die bij mensen met overgewicht atherosclerose in de halslagader beter kan voorspellen dan bestaande biomarkers.

Geneesmiddelen

Het doel van IN-CONTROL II is om de aanwijzingen uit IN-CONTROL I om te zetten in bewijs, om daarmee nieuwe geneesmiddelen en preventieve behandelingen tegen hart- en vaatziekten te ontwikkelen.

De subsidie van de Hartstichting komt voort uit het CVON-programma, dat grootschalige landelijke onderzoeksprojecten financiert, waarin onderzoekers, universiteiten en bedrijven samenwerken.

 

Document acties

gearchiveerd onder: Darmflora, Hart- en vaatziekten
Back to top