Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ZIN: start onderhandelingen prijs durvalumab

04-04-2019
Longkankerpatiënten met een hoge ziektelast hebben veel baat bij het geneesmiddel durvalumab. Het Zorginstituut Nederland adviseert minister Bruins van Medische Zorg te gaan onderhandelen over de prijs voordat deze immuuntherapie wordt opgenomen in het basispakket.
ZIN: start onderhandelingen prijs durvalumab

De kosteneffectiviteit van durvalumab is volgens het Zorginstituut (ZIN) relatief gunstig: € 35.000 per ‘gewonnen levensjaar van goede kwaliteit’ (QALY). Uit een gerandomiseerd klinisch onderzoek blijkt dat deze immuuntherapie een winst oplevert in algehele overleving van tenminste zes maanden, ten opzichte van de standaardbehandeling.

Volgens ZIN kunnen de kosten van durvalumab bij opname in het basispakket echter oplopen tot € 65 miljoen per jaar, omdat deze therapie heel vaak toegepast zal worden en er een reële kans is op indicatie-uitbreiding. De kosten van een behandeling zijn ruim € 62.000 per patiënt.

Durvalumab is een immuuntherapie die erop is gericht de anti-tumor-respons van het immuunsysteem te verbeteren bij longkankerpatiënten voor wie nog geen curatieve behandeling beschikbaar is.

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Longkanker, Immuuntherapie
Back to top