Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zorg voor kankerpatiënt stopt te vroeg na ziekte

PW17 - 17-04-2019
Veel patiënten houden nog lang na de behandeling van kanker last van klachten, zoals ernstige vermoeidheid of angst voor terugkeer van de ziekte. Voor deze klachten worden patiënten vaak niet verwezen naar passende zorg. Dat blijkt uit een rapport van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten-organisaties (NFK).
Zorg voor kankerpatiënt stopt te vroeg na ziekte

Als de kanker is genezen, zijn veel patiënten niet ‘beter’: zij hebben niet meer hetzelfde lijf als voorheen en houden last van klachten. Soms verbetert dit met aanvullende zorg, zoals fysiotherapie of begeleiding bij het hervatten van werk, maar dit gebeurt volgens het IKNL en de NFK nog te weinig.

De meer dan 800.000 patiënten die leven met kanker of de ziekte overleefden krijgen vaak geen voorstel voor nazorg, of alleen suggesties voor hulp bij slechts één van hun belemmeringen. Soms leggen patiënten een hele zoektocht af naar het juiste zorgaanbod.

De twee organisaties stellen in het rapport ‘Kankerzorg in beeld: over leven met en na kanker’ dat de maatschappij verantwoordelijk is om ervoor te zorgen dat patiënten die kanker overleefden weer naar eigen wens aan de samenleving kunnen deelnemen.

Als eerste stap pleiten zorgprofessionals en patiëntenorganisaties voor meer aandacht voor de gevolgen van kanker en het op tijd aanbieden van mogelijke aanvullende zorg, zowel tijdens als na de medische behandeling.

 

Document acties

gearchiveerd onder: Angst, Kankerpatiënten, Vermoeidheid, Kanker
Back to top