Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

50% meer bijwerkingen gemeld bij vrouwen

PW16 - 08-04-2019
Over vrouwen worden ongeveer 50% meer bijwerkingen gemeld dan over mannen. Vrouwen gebruiken meer geneesmiddelen dan mannen, maar ook wanneer daar rekening mee wordt gehouden, bestaan er verschillen. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
50% meer bijwerkingen gemeld bij vrouwen

Verschillen in het optreden van bijwerkingen kunnen onder andere komen doordat mannen en vrouwen geneesmiddelen anders verwerken in het lichaam, concludeert Lareb, dat hier samen met onder meer de Universiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen nader onderzoek naar heeft gedaan.

Maar ook kunnen bijwerkingen eerder opgemerkt worden en als hinderlijk ervaren worden. Zo is haartuitval en kaalheid opmerkelijker bij vrouwen, en borstvorming bij mannen.

Geneesmiddelen met een grotere kans op bijwerkingen bij vrouwen zijn bijvoorbeeld schildklierhormonen, TNF-alfaremmers en ADHD-medicatie. Ook viel het volgens de onderzoekers op dat in het algemeen hoofdpijn en duizeligheid vaker bij vrouwen is gemeld, en agressie en peesklachten vaker bij mannen.

Kennis over de verschillen in het optreden van bijwerkingen tussen man en vrouw kan volgens Lareb helpen om geneesmiddelen in de toekomst meer gericht voor te schrijven.

Het onderzoek werd gefinancierd vanuit het ZonMW-programma Gender en Gezondheid.

Document acties

gearchiveerd onder: Vrouwen, Bijwerkingen
Back to top