Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Groot onderzoek naar gezonde en vitale oude dag

25-04-2019
Voor een groot onderzoek naar gezond ouder worden en het vergroten van vitaliteit ontvangt een team van verouderingsexperts ruim € 8,5 miljoen. De onderzoekers willen de functionele achteruitgang bij ouderen eerder herkennen, afremmen en herstellen zodat zij meer jaren gezond kunnen leven.
Groot onderzoek naar gezonde en vitale oude dag

Volgens het LUMC, één van de initiatiefnemers, is het onderzoek het grootste publiek-private samenwerkingsverband ooit op het gebied van ‘healthy ageing’. Aan het onderzoek, dat september dit jaar start, doen negen onderzoeksinstituten en acht private partijen mee.

Het team onderzoekers kijkt met nieuwe biomarkers welke ouderen het grootste risico lopen op versnelde veroudering en op verhoogde kwetsbaarheid bij medische behandelingen. Ook onderzoeken ze op welke manier de gecombineerde gezondheid van de stofwisseling, het afweersysteem, de darmflora en het spierstelsel kan worden beïnvloed door leefstijlveranderingen.

Een ander thema is veroudering op celniveau, waarbij de wetenschappers in het bijzonder kijken naar senescente (roestige) cellen en hoe ze kunnen worden herkend en aangepakt. Door tijdig in te grijpen op deze mechanismen hopen de onderzoekers ziekten zoals hartfalen, dementie en kanker af te remmen of zelfs te verminderen.

Onder de naam VOILA – Vitality Oriented Innovations for the Lifecourse of the Ageing Society – werken onder meer de volgende medische centra aan het onderzoek: LUMC, UMC Utrecht, ERIBA-UMCG, Erasmus MC, Maastricht UMC, Wageningen University & Research en het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

 

 

 

 

 

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Ouderen
Back to top