Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Gezondheidsraad: ook jongens vaccineren tegen HPV

20-06-2019
Naast meisjes moeten voortaan ook jongens worden gevaccineerd tegen het humaan papillomavirus (HPV). Ook moet er een aanvullend programma komen voor iedereen tot 26 jaar die zich nog niet heeft laten vaccineren. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Gezondheidsraad: ook jongens vaccineren tegen HPV

Behalve dat vaccineren directe bescherming biedt tegen baarmoederhalskanker en andere vormen van kanker, leidt het ook tot groepsbescherming: ook voor niet-gevaccineerden daalt het risico op HPV-infectie. Daarom leidt volgens de Gezondheidsraad de vaccinatie van jongens indirect ook tot vermindering van het risico op baarmoederhalskanker bij meisjes.

Verder beveelt de Raad aan de leeftijd waarop kinderen de vaccinatie krijgen zo dicht mogelijk te leggen bij de 9 jaar, omdat inmiddels duidelijk is dat de vaccinatie lang genoeg werkt.

Om de lage opkomst te verbeteren bij de HPV-vaccinatie adviseert de Raad ook mensen tot en met 26 jaar die nog niet zijn gevaccineerd de gelegenheid te bieden dat alsnog te doen, en dit aanvullende programma na vijf jaar te evalueren.

De publicatie Vaccinatie tegen HPV is te downloaden via de website gezondheidsraad.nl.

Document acties

Back to top