Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bruins: maak prijzen medicijnrollen transparant

PW17 - 16-04-2019
Openheid en een goede onderbouwing van de prijzen van medicijnrollen zijn belangrijk om het vertrouwen van patiënten te vergroten. Dat stelt minister Bruno Bruins van Medische Zorg in antwoord op Kamervragen van de PvdA-Kamerleden Lilianne Ploumen en John Kerstens.
Bruins: maak prijzen medicijnrollen transparant

In een tv-uitzending van het programma Kassa van vorige maand eiste Kamerlid Kerstens dat apothekers inzage geven in de kosten van medicijnrollen en de aflevering daarvan, de zogenoemde ‘weekterhandstelling’.

Volgens Kassa liggen die afleveringskosten van medicijnrollen gemiddeld vijf keer hoger dan die van de standaardlevering in de apotheek. Apothekers zouden volgens het consumentenprogramma niet willen uitleggen waarom deze kosten zo veel hoger zijn.

In antwoord op de vragen van Ploumen en Kerstens benadrukt Bruins dat het bij weekterhandstellingen niet alleen gaat om de prijs van het verpakken en afleveren, maar ook om farmaceutische zorg. Medicijnrollen zorgen voor veilig gebruik en therapietrouw en zijn bovendien behulpzaam voor verplegenden en verzorgenden, aldus Bruins. 

Zorgverzekeraars en apothekers onderhandelen over de tarieven voor deze farmaceutische zorg; het is aan hen om samen tot een redelijk prijs te komen. De kosten voor weekterhandstellingen verschillen per apotheek, en zijn gemiddeld ongeveer € 3,50, stelt Bruins.

Vaste vergoeding

In het kader van de transparantie bespreekt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) binnenkort met onder meer zorgverzekeraars en apothekers of de kosten voor weekterhandstellingen op een andere manier in rekening kunnen worden gebracht, bijvoorbeeld door een vaste vergoeding, ongeacht het aantal medicijnen in de rol, eventueel aangevuld met een opslag per geïnduceerd geneesmiddel.

Bruins schrijft de uitkomsten van dit overleg af te wachten. Naar verwachting neemt de NZa  voor de zomer hierover een besluit, waarna zorgverzekeraars en apothekers over een tarief kunnen onderhandelen.

De KNMP heeft besloten in aanloop naar het overleg niet in de openbaarheid te treden over de bekostiging van medicijnrollen. In een schriftelijke reactie stelt de apothekersvereniging zich als brancheorganisatie ook niet te mogen mengen in de discussie over prijzen die apothekers declareren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Kamervragen, Bruins, Medicatierol, VWS
Back to top