Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2019

Brandwonden door monochloorazijnzuur bij wratten
Het behandelen van wratten met monochloorazijnzuur kan brandwonden veroorzaken. Dat blijkt uit vier meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen over de producten Wratweg, Wrattentinctuur en een merkloze monochloorazijnzuuroplossing.
Bruins start gesprekken in India over tekorten
In zijn zoektocht naar partners om de medicijntekorten op te lossen, voert minister Bruno Bruins van Medische Zorg gesprekken in India. Hij bezoekt het land in het kader van het staatsbezoek van de koning en een handelsmissie.
ACM: Brocacef mag Thio Pharma overnemen
Brocacef mag van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de twintig eigendomsapotheken overnemen van Thio Pharma Apotheken. Enkele zorgverzekeraars hebben zorgen over deze overname, maar volgens de mededingingsautoriteit is de concurrentie niet in het geding.
‘Personeel apotheken slachtoffer vrije tarieven’
Werkgevers en vakbonden in de apotheekbranche hebben hun onderhandelingen over een nieuwe Cao Apotheken opgeschort omdat de tarieven die zorgverzekeraars betalen te laag zijn. Hierdoor is het niet mogelijk het apotheekpersoneel een marktconform salaris te bieden, stellen de cao-partijen in een brandbrief aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg.
NHG: lokale anti-jeukmiddelen niet zo effectief
De tweedegeneratie-antihistaminica desloratadine en levocetirizine hebben de voorkeur bij de behandeling van urticaria en/of angio-oedeem, indien medicatie is gewenst. Dat staat in de nieuwe NHG-Behandelrichtlijn Urticaria en angio-oedeem.
Veelbelovende medicijnen sneller bij patiënt
Patiënten krijgen sneller toegang tot veelbelovende weesgeneesmiddelen die vanwege onvoldoende bewijs niet via het basispakket worden vergoed. Onder strenge voorwaarden mogen fabrikanten onderzoek doen terwijl patiënten het weesgeneesmiddel gebruiken. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg besloten.
Fluorouracil meest effectief bij actinische keratose
Fluorouracilcrème is effectiever dan imiquimod­crème, ingenolmebutaatgel en fotodynamische therapie bij de behandeling van patiënten met multipele laesies van actinische keratose op het hoofd.
Gebruik vaginale crèmes aan banden
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) adviseert na een nieuwe herbeoordeling, het gebruik van vaginale crèmes met een hoge sterkte estradiol – 100 microgram per gram – te beperken tot eenmalig een periode van maximaal vier weken.
Vaccin tegen ebola goedgekeurd
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft goedkeuring verleend aan een voorwaardelijke handelsvergunning voor een vaccin tegen ebola (Ervebo).
Neusspray met esketamine tegen depressie
(CHMP) keurt neusspray met esketamine goed.
Ernstige hypoglykemie: glucagon nasaal
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft het bloedglucoseverhogende middel glucagon (Baqsimi) goedgekeurd als eerste nasale dispenser voor ernstige hypoglykemie.
Lareb: sluit ondasetron bij zwangerschap niet uit
Bijwerkingencentrum Lareb houdt vast aan het advies om gebruik van het anti-emeticum ondansetron tijdens het eerste trimester van de zwangerschap niet uit te sluiten, maar zorgvuldig af te wegen wanneer meclozine (met of zonder pyridoxine) of metoclopramide onvoldoende werken.
Bruins start nieuwe samenwerking dure medicijnen
Om kennis te delen over nieuwe dure geneesmiddelen is het internationale samenwerkingsverband International Horizon Scanning Initiative (IHSI) gestart. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg heeft vandaag de eerste bijeenkomst met de acht deelnemende landen geopend.
Groot onderzoek naar ontstaan ADHD
Onderzoekers van het UMC Groningen en het Nijmeegse Radboudumc gaan onderzoeken hoe attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) ontstaat en of preventie mogelijk is. ZonMW heeft een subsidie van € 1,5 miljoen toegekend aan het onderzoek.
‘Nederland is voorbereid op no deal-Brexit’
Nederland is wat geneesmiddelen betreft goed voorbereid op een no deal-Brexit, maar apothekers en zorginstellingen moeten hun medicijnvoorraden wel goed op peil houden. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg aan de Tweede Kamer.
GroenLinks pleit voor kenniscentrum bereiden
Openbaar apothekers en ziekenhuisapothekers die bereiden vormen een belangrijk vangnet, maar omdat het er steeds minder zijn, neemt de kennis ook af. GroenLinks vindt daarom dat er een expertisecentrum moet komen voor magistrale bereidingen.
‘Patiënten willen meldpunt leveringsproblemen’
Patiënten moeten bij een nationaal meldpunt kunnen aangeven als zij problemen hebben gehad bij het ophalen van geneesmiddelen bij de apotheek. Dat schrijven Patiëntenfederatie Nederland en ReumaNederland in een brief aan de Tweede Kamer.
Bruins: medicijnvoorraad van vijf maanden verplicht
Groothandels en fabrikanten moeten vanaf volgend jaar een ijzeren voorraad aanleggen van vijf maanden, zodat van alle geneesmiddelen een minimale voorraad beschikbaar is. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg verwacht met deze maatregel 85% van de tekorten te kunnen tegengaan.
Groen licht voor middelen bij huidinfectie en RA
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft handelsvergunningen goedgekeurd voor twee nieuwe geneesmiddelen.
Positief advies voor osteoporosemedicatie
Na herbeoordeling van het middel romosozumab (Evenity) heeft de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) een positief advies gegeven over een handelsvergunning. Dit monoklonale antilichaam is bestemd als therapie voor postmeno­pauzale vrouwen met ernstige osteo­porose die een hoog risico lopen op het ontstaan van een fractuur.
Edoxaban met P2Y12-remmer na PCI even veilig als triple-antistolling
Bij patiënten met atriumfibrilleren (AF) die een percutane coronaire interventie (PCI) ondergaan is de combinatie van edoxaban met een P2Y12-remmer niet-inferieur aan triple-therapie met een vitamine K-antagonist (VKA).
VIVA-nominatie voor Marleen Kemper
Ziekenhuisapotheker Marleen Kemper van het Amsterdam UMC is genomineerd voor de VIVA400-awards in de categorie zorgdragers. Zij heeft de nominatie te danken aan de volgens VIVA “unieke stap” om chenodeoxycholzuur (CDCA) te gaan bereiden. Kemper kwam hiermee in actie tegen fabrikant Leadiant, die de prijs voor het middel vervijfvoudigde tot € 170.000 per patiënt per jaar, waardoor zorgverzekeraars het niet langer wilden vergoeden.
ACM: samenwerking bij inkoop medicijnen kan beter
Ziekenhuizen en zorgverzekeraars kunnen meer halen uit hun samenwerking bij de inkoop van geneesmiddelen. Ook kunnen ze de mogelijkheden van de Mededingingswet beter benutten om te onderhandelen. Dat blijkt uit een evaluatie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Brancheorganisaties waarschuwen voor kosten ijzeren voorraad
Fabrikanten en groothandels moeten een ijzeren voorraad aanleggen van vijf maanden om de medicijntekorten op te lossen, is het plan van minister Bruno Bruins van Medische Zorg. Brancheorganisaties waarschuwen voor hoge kosten, verspilling en de financiële risico’s van niet-verkochte voorraden. Mosadex-directeur Ludwig Castelijns: "Ons magazijn moet drie keer zo groot worden."
Prijsonderhandelingen besparen € 272 miljoen
Door onderhandelingen over de prijs van nieuwe en dure geneesmiddelen is vorig jaar € 272 miljoen bespaard, een verdubbeling ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage financiële arrangementen geneesmiddelen van minister Bruno Bruins van Medische Zorg.
Succesvolle EMA-campagne nadert voltooiing
Het nieuwe hoofdkantoor van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) in Amsterdam is gereed en wordt volgens planning vrijdag 15 november opgeleverd. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg, die samen met de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok ook een analyse maakte van de succesvolle EMA-lobbycampagne.
Effectiviteit geneesmiddel verbeteren met licht
Om de effectiviteit van geneesmiddelen beter in beeld te kunnen brengen wordt in het UMCG en het Amsterdam UMC een techniek ontwikkeld om op basis van licht scherpere afbeeldingen te maken van afwijkend weefsel, zoals tumoren. Een internationaal consortium ontvangt € 5,4 miljoen subsidie voor dit onderzoeksprogramma.
Patiënten ontevreden over afhandeling klacht
Van de patiënten die klagen over een zorgverlener of instelling is de helft niet tevreden over de afhandeling. Dat geldt voor patiënten die klagen bij de zorgverlener en voor patiënten die schriftelijk een klacht indienen bij óf een klachtenfunctionaris óf een geschillencommissie. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder achtduizend patiënten van het eigen panel.
Bijna drie kwart hoogopgeleiden in zorg is vrouw
In het aandeel van vrouwen werkzaam op het hoogste beroepsniveau lopen zorg en onderwijs voorop. Bijna drie kwart van de hoogopgeleiden in de zorg is vrouw, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Nederland besteedt weinig aan niet-vergoede medicatie
Internationaal gezien besteedt Nederland relatief weinig aan niet-vergoede geneesmiddelen, blijkt uit recente cijfers over gezondheid en zorg in westerse landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Weinig financiële ruimte bij patiëntenorganisaties
Het eigen vermogen van patiëntenorganisaties is vorig jaar iets gegroeid vergeleken met 2017, maar er is weinig financiële ruimte over. Dat blijkt uit een jaarrekeningenonderzoek voor patiëntenorganisaties van kennis- en adviesbureau PGOSupport.
Minder dierproeven nodig door nieuwe richtlijn
Door een aanpassing van een internationale richtlijn voor geneesmiddelonderzoek zijn er wereldwijd mogelijk honderdduizenden proefdieren minder nodig. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Tromboserisico: voorzichtig met tofacitinib
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) adviseert om bij patiënten met een verhoogd tromboserisico voorzichtig te zijn met tofacitinib (Xeljanz), dat onder meer wordt gebruikt bij reumatoïde artritis.
Beter: bloeddrukverlagers voor slapengaan
Bloeddrukverlagers innemen voor het slapengaan in plaats van overdag halveert het risico op cardiovasculaire gebeurtenissen zoals hartinfarcten en beroerten.
VvAA: jongste generatie meest onder druk
Van alle zorgverleners staat de mentale fitheid van de jongste generatie zorgverleners tot 35 jaar het meest onder druk. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek van VvAA naar werkstress en bezieling onder ruim tweeduizend zorgverleners.
Radboudumc stapt in Apotheek A15
Na Erasmus MC en UMC Groningen heeft ook Radboudumc zich aangesloten bij de Apotheek A15. Hiermee krijgen de drie ziekenhuizen ieder een belang van 33% in deze grote bereidingsapotheek aan de snelweg tussen Rotterdam en Nijmegen.
Convulsies in bijsluiter tropicamide oogdruppels
Bij het gebruik van tropicamide oogdruppels kunnen convulsies optreden. Deze bijwerking staat in een aantal andere landen in de bijsluiter, maar in Nederland nog niet. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) neemt actie om convulsies ook in Nederland in de bijsluiter op te laten nemen.
Let op bij MS-middel alemtuzumab
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) adviseert zorgverleners maatregelen te nemen om het risico op ernstige bijwerkingen van het multipele sclerose (MS)-middel alemtuzumab (Lemtrada) te verkleinen.
Veiliger omgaan met methotrexaat
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) komt met extra maatregelen om veilig gebruik van methotrexaat te bevorderen. Volgens de geneesmiddelenautoriteit komt het nog geregeld voor dat patiënten zich vergissen in de dosering, ondanks eerdere maatregelen.
Risico ziekenhuisopname bij Alzheimermiddel
De cholinesteraseremmer donepezil, toegepast bij de ziekte van Alzheimer, geeft een tweemaal zo hoog risico op een ziekenhuisopname als gevolg van rabdomyolyse dan rivastigmine of galantamine, de twee andere cholinesteraseremmers die worden ingezet bij alzheimer.
Bètablokkers niet onthouden bij COPD en hartprobleem
Gebaseerd op het gelimiteerde aantal onderzoeken naar het gebruik van bètablokkers door patiënten met COPD, lijkt het aantal exacerbaties niet toe- of af te nemen.
Overheidsbijdrage lonen blijft strijdpunt rond cao
Omdat zorgverzekeraars de apotheektarieven niet verhogen met de overheidsbijdrage in loonkosten is het niet mogelijk apotheekpersoneel een marktconform salaris te betalen, stellen cao-partijen. Zorgverzekeraars geven aan deze loonontwikkeling wel mee te nemen in de contracten.
Vitamine D beinvloedt ontwikkeling melanomen
Wetenschappers van onder meer de universiteit van Leeds hebben ontdekt hoe vitamine D de ontwikkeling van melanomen kan beïnvloeden. Hun onderzoek is gepubliceerd in Cancer Research. Vitamine D blijkt aan te grijpen op een signaaltransductieroute die de groei van melanoomcellen bevordert.
Internationale Bijwerkingenweek van start
Om meer aandacht te vragen voor het melden van bijwerkingen door patiënten en zorgverleners vindt deze week de internationale Bijwerkingenweek plaats. Aan de jaarlijkse (social)mediacampagne doen dit jaar 57 landen mee.
€ 180 miljoen aan medicatie weggegooid
Nederland gooit jaarlijks bijna € 180 miljoen aan bruikbare geneesmiddelen weg. Dat blijkt uit onderzoek van vierdejaars studenten van de Breda University of Applied Sciences.
Kosten weesgeneesmiddelen stijgen met 9% per jaar
De uitgaven aan weesgeneesmiddelen blijven toenemen: van € 195 miljoen in 2013 naar € 259 miljoen ruim vier jaar later. Dat is een stijging van 39% in vijf jaar, met een gemiddelde stijging van 9% per jaar. Het aantal patiënten groeide in die periode in vergelijkbare mate: 38%. Dat blijkt uit cijfers van Zorginstituut Nederland.
Geen ernstige bijwerkingen na Rijksvaccinaties
Over de vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) heeft Bijwerkingencentrum Lareb vorig jaar 1519 meldingen ontvangen van mogelijke bijwerkingen. De griepvaccinaties zorgden voor 491 meldingen. Naar aanleiding van beide vaccinatieprogramma’s zijn geen nieuwe of verontrustende bijwerkingen gevonden.
‘Informatie over palliatieve sedatie moet beter’
Palliatieve sedatie wordt steeds vaker toegepast, maar de informatievoorziening voor patiënten en naasten is nog niet op orde. Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.
‘Huisarts kan kwetsbaren niet meer doorverwijzen’
Huisartsen kunnen kwetsbare patiënten zoals dementerende ouderen, psychiatrische patiënten, chronisch zieken en jongeren met psychische problemen steeds moeilijker doorverwijzen. Dat blijkt uit een peiling van het huisartsen-actiecomité Het Roer Moet Om onder 8400 huisartsen.
Alkmaarse apothekers voeren actie tegen tekorten
Apothekers in Alkmaar voeren deze week actie omdat ze vinden dat zorgverzekeraars en overheid te weinig doen om de geneesmiddeltekorten terug te dringen. De Apothekerscoöperatie Noord-Kennemerland (APCON) vindt het onacceptabel dat patiënten hiervan de dupe zijn en roept apothekers in het land op ook in actie te komen.
MSD in Oss verdubbelt productie biotech
Geneesmiddelenfabrikant MSD verdubbelt de komende jaren haar capaciteit voor biotechproductie in Oss. Deze uitbreiding is nodig vanwege de wereldwijd groeiende vraag naar behandelingen tegen diverse soorten kanker.
Vijfmaal groen licht nieuwe geneesmiddelen
De Committee for Medical Products for Human Use (CHMP) raadt goedkeuring aan voor vijf nieuwe geneesmiddelen.
Goedkeuring voor combinatie bij atherotrombotische event
De CHMP oordeelde positief over het verlenen van een handelsvergunning voor twee generieke geneesmiddelen.
Rechter: tablet mag drogist vervangen
Albert Heijn mag doorgaan met de verkoop van zelfzorgmiddelen zonder actief toezicht van deskundig personeel. Een tablet met telefoon is verantwoorde zorg, oordeelde de rechtbank Midden-Nederland, in een bestuursrechtelijke procedure die het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) had aangespannen tegen de inspectie.
Deelname Rijkvaccinatieprogramma gestabiliseerd
De vaccinatiegraad, die al sinds 2014 terugliep, is vorig jaar niet verder gedaald. In 2018 zijn ongeveer net zo veel kinderen gevaccineerd via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) als in het jaar daarvoor, meldt het RIVM in de jaarlijkse rapportage.
Brussel steunt Bruins in strijd tegen tekorten
Voor zijn plannen om in Europa de tekorten en de betaalbaarheid van geneesmiddelen aan te pakken krijgt minister Bruno Bruins van Medisch Zorg steun in Brussel. Dat heeft hij gezegd na afloop van zijn ontmoeting vorige week vrijdag met de nieuwe Eurocommissaris van Gezondheid Stella Kyriakides.
Vergoeding voor plaatsen spiraal na abortus
Vrouwen die na een zwangerschapsafbreking een spiraal laten plaatsen, zullen de kosten daarvan vergoed krijgen. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten om herhaalde abortussen te voorkomen.
CBG vraagt om monitoring bloedneuzen
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vraagt de registratiehouders om de bijwerking bloedneuzen bij amlodipine te monitoren in het volgende periodieke veiligheidsrapport.
Aanpassing contra-indicaties MS-middelen
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA heeft positief geoordeeld over het aanpassen van de productinformatie van interferon beta 1a (Rebif, Avonex), peginterferon beta 1a (Plegridy) en interferon beta 1b (Betaferon).
Haaruitval bij bupropion
Bijwerkingencentrum Lareb ontving dertien meldingen van haaruitval bij patiënten die bupropion gebruikten.
Lenalidomide nu ook bij folliculair lymfoom
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft positief geadviseerd over een nieuwe indicatie voor lenalidomide (Revlimid).
Nieuwe indicatie borstkankermiddel
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft positief geoordeeld over het toevoegen van een nieuwe indicatie aan trastuzumab emtansine (Kadcyla).
Aris Prins gekozen als nieuwe voorzitter KNMP
Apotheker Aris Prins is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de KNMP. Dat is vanmiddag bekendgemaakt tijdens de Algemene Vergadering (AV).
Kamer steunt fonds voor betaalbare medicijnen
Geneesmiddelen die met belastinggeld zijn ontwikkeld op de markt brengen voor een betaalbare prijs. Met een plan voor een nationaal fonds, dat deze week is aangenomen in de Tweede Kamer, willen de SP en het CDA de macht doorbreken van de farmaceutische industrie.
RIVM: maatregelen tekorten nog onvoldoende
Geneesmiddelen importeren uit het buitenland en het meldpunt voor tekorten beperken de gevolgen voor patiënten, maar lossen het ontstaan van tekorten niet op. Dat blijkt uit een evaluatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Drogisten in beroep tegen tablet-uitspraak
Het Centraal Bedrijf Drogisterijbedrijven (CBD) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van Rechtbank Midden-Nederland dat Albert Heijn verantwoorde zorg levert door een drogist te vervangen door een tablet en dat de inspectie niet hoeft te handhaven. Het CBD blijft erbij dat dit een ongewenste situatie is.
Bètablokker of DHP bij stabiele angina pectoris
Bij de onderhoudsbehandeling van stabiele angina pectoris gaat de voorkeur uit naar een cardioselectieve lipofiele bètablokker of een calciumantagonist uit de dihydropyridinegroep (DHP). Dat staat in de herziene NHG-Standaard Angina pectoris van het Nederlands Huisartsengenootschap, die deze week online is gepubliceerd.
Informatie over teratogeniciteit retinoiden aangepast
Het Europees geneesmiddelbewakingscomité (PRAC) van het EMA heeft relevante gegevens over de veiligheid van retinoïden beoordeeld.
Vergoeding voor venetoclax met rituximab
Vanaf 1 december is de combinatietherapie van het sluisgeneesmiddel venetoclax met rituximab opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering voor patiënten met chronische lymfatische leukemie.
Forse stijging kosten personeel zorginstellingen
De kosten van het inhuren van medewerkers vormt een steeds groter deel van de bedrijfslasten voor zorginstellingen: tussen 2015 en 2018 was sprake van een stijging van 49%. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de financiën van zorginstellingen.
EMA: medicatiebewaking Europa is effectief
Europa kent een sterk en effectief geneesmiddelenbewakingssysteem dat een positieve invloed heeft op de volksgezondheid. Dat concludeert het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) in een rapport over de periode 2015-2018.
Back to top