Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuw vergoedingsmodel voor alternatief kankermedicijn

PW25 - 13-06-2019
Om patiënten met een zeldzaam moleculair tumorprofiel toegang te geven tot medicatie waarbij zij in de klinische studie baat blijken te hebben, en die niet zijn bedoeld voor hun type kanker, is een nieuw financieringsmodel ontwikkeld. Dat meldt het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.
Nieuw vergoedingsmodel voor alternatief kankermedicijn

Oncologen, geneesmiddelfabrikanten, zorgverzekeraars en het Zorginstituut Nederland hebben voor patiënten een financieringsmodel op maat bedacht waarbij de fabrikant van het geneesmiddel en de zorgverzekeraar samen de financiële risico’s delen: de fabrikant betaalt het medicijn in de studiefase en de zorgverzekeraar vergoedt het vervolgens voor patiënten bij wie het blijkt te werken.

Dit pay for performance-model wordt momenteel getest in de klinische DRUP-studie (Drug Rediscovery Protocol), waaraan meer dan dertig Nederlandse ziekenhuizen meedoen. In deze studie krijgen kleine groepjes patiënten met een zeldzaam moleculair tumorprofiel geneesmiddelen toegediend die al geregistreerd zijn voor een andere kankersoort maar niet voor die van hen; voor deze patiënten zijn geen behandelopties meer.

Al bij de start van de DRUP-studie in 2016 rees de vraag hoe een patiënt toegang kan krijgen tot een medicijn als dat blijkt te werken, het is immers niet geregistreerd voor zijn of haar indicatie. Zo blijkt dat nivolumab, dat onder meer wordt gebruikt bij melanoom, ook effectief is bij 67% van de dertig patiënten met andere types kanker dan waarvoor het medicijn is geïndiceerd. Deze patiënten delen een specifieke DNA-afwijking.

Vergoeding kosten

In een volgende fase van de DRUP-studie kunnen nieuwe patiënten uit Nederlandse ziekenhuizen met een vergelijkbaar tumorprofiel worden opgenomen. Per patiënt beoordelen de onderzoekers de effectiviteit en veiligheid van het geneesmiddel. Gedurende deze periode van zestien weken staat Bristol-Myers Squibb, de fabrikant van nivolumab, garant voor de medicatiekosten. Als het middel daarna effectief en veilig blijkt voor deze individuele patiënten, vergoedt de zorgverzekeraar hun verdere behandeling.

Document acties

Back to top