Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Fluorchinolonen: schade aan spieren en zenuwstelsel

PW16 - 11-04-2019
Bij het gebruik van fluorchinolonen bestaat een verhoogd risico op langdurige en mogelijk irreversibele schade aan spieren en het zenuwstelstel. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners bij patiënten met een verhoogd risico op deze zeldzame bijwerkingen andere behandelopties te bekijken.
Fluorchinolonen: schade aan spieren en zenuwstelsel

Als alternatieven niet voor handen zijn, adviseert het CBG de voordelen en risico’s van inzet van deze antibiotica goed af te wegen. Bij patiënten die eerste tekenen van een ernstige bijwerking laten zien – zoals spierpijn, een gezwollen gewricht of perifere neuropathie – moet de behandeling met fluorchinolonen worden gestopt.

Extra voorzichtigheid is geboden bij behandeling van ouderen, patiënten met een nierfunctiestoornis of patiënten die een orgaantransplantatie ondergingen. Verder wordt gelijktijdig gebruik van fluorchinolonen met corticosteroïden afgeraden, vanwege een mogelijk verhoogd risico op tendinitis of een peesruptuur.

In Nederland geldt deze melding voor de volgende fluorchinolonen: ciprofloxacine, levofloxacine, moxifloxacine, norfloxacine en ofloxacine. De handelsvergunninghouders van deze middelen hebben in samenspraak met het CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een Direct Healthcare Professional Communication verstuurd. Deze brief met risico-informatie is onder anderen gericht aan openbaar apothekers, ziekenhuisapothekers en verscheidene betrokken specialisten, onder wie infectiologen en microbiologen.

Document acties

gearchiveerd onder: (Fluor)chinolonen
Back to top