Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Artsen behoedzamer met euthanasie uit angst voor vervolging’

11-04-2019
Voor het eerst sinds de oprichting van de Levenseindekliniek daalt het aantal ingewilligde euthanasieverzoeken. Volgens de Levenseindekliniek zijn artsen nóg behoedzamer geworden uit angst voor strafrechtelijke vervolging.
‘Artsen behoedzamer met euthanasie uit angst voor vervolging’

Het aantal ingewilligde euthanasieverzoeken door de Levenseindekliniek – die in 2012 werd opgericht – daalde vorig jaar licht: 727 versus 747 in 2017. Volgens de kliniek opvallend omdat dit gebeurt bij een lichte toename van het aantal hulpvragen, van 2487 in 2017 naar 2564 vorig jaar.

De angst voor strafrechtelijke vervolging leidt bij artsen tot nóg meer behoedzaamheid, concludeert de Levenseindekliniek. Artsen van de kliniek kiezen bijvoorbeeld voor extra gesprekken of een extra beoordeling. Ook (huis)artsen in het land zijn behoedzamer geworden en doen eerder een beroep op een euthanasieconsult van de Levenseindekliniek.

Het aantal hulpvragen schommelt nu al geruime tijd tussen de 200 en 230 per maand. Bij de Levenseindekliniek komen vooral verzoeken binnen als er sprake is van zeer complexe problematiek, in relatie tot het euthanasieverzoek. Verzoeken op grond van dementie, psychiatrie en stapeling van ouderdomsaandoeningen vormden ook in 2018 een groot deel van de hulp: 35% van de verzoeken en 32% van de ingewilligde verzoeken.

Hulpvragen komen vaak in een laat stadium binnen, waardoor het volgens de Levenseindekliniek een enorme uitdaging is om te kunnen helpen. Dit blijkt vooral in vakantieperioden als – net als in huisartsenpraktijken – een beperkt aantal zorgverleners beschikbaar is.

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Euthanasie
Back to top