Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Extra attentie bij dosering tofacitinib

PW13 - 28-03-2019
Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) adviseert zorg­verleners en patiënten om de aanbevolen dosering van het middel tofacitinib (Xeljanz) bij reumatoïde artritis niet te overschrijden. Dit advies komt voort uit data van een nog lopende studie die een verhoogd risico laten zien op de vorming van een longembolie en overlijden wanneer de normale dosis van 5 mg tweemaal daags wordt verdubbeld.
Extra attentie bij dosering tofacitinib

Voor de behandeling van reuma­toïde artritis en artritis psoriatica is tweemaal daags 5 mg tofacitinib de standaarddosering. Bij patiënten met colitis ulcerosa wordt een hogere dosis van 10 mg tweemaal daags gebruikt als inductietherapie.

Het EMA neemt de voorlopige resultaten verder onder de loep en besluit aan de hand daarvan of regulatoire actie nodig is. Zorgverleners wordt in de tussentijd geadviseerd om patiënten die tofacitinib gebruiken te monitoren op signalen en symptomen van een longembolie, zoals moeite met ademhalen, pijn op de borst of hoge rug en het ophoesten van bloed. Patiënten dienen de dosering van het middel niet te wijzigen of te stoppen met het gebruik zonder hun arts te raadplegen.  

Document acties

gearchiveerd onder: Tofacitinib
Back to top