Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Groot onderzoek naar opioïdenepidemie

PW27/28 - 26-06-2019
Om het gebruik van verslavende pijnstillers zoals oxycodon terug te dringen start een groot onderzoek, dat is opgenomen in de Nationale Wetenschapsagenda. Volgens onderzoeksleider Marcel Bouvy van de Universiteit Utrecht is het gebruik van opioïden de laatste jaren uit de hand gelopen.
Groot onderzoek naar opioïdenepidemie

Apotheker en hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg Marcel Bouvy gaat een nieuw consortium aansturen waarin de universiteiten van Utrecht, Leiden en Nijmegen nauw samenwerken met onder meer anesthesiologen, apothekers en verslavingsartsen van diverse organisaties.

De naam van het project is Tackling And Preventing The Opioid Epidemic (TAPTOE) en ontvangt een subsidie van de Nederlandse Organisaties voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) van € 1,8 miljoen voor een periode van vijf jaar.

De onderzoekers willen voorkomen dat in Nederland een vergelijkbaar opioïdenprobleem ontstaat als in de Verenigde Staten. Eén op de dertig Nederlanders heeft het afgelopen jaar een opioïd voorgeschreven gekregen, in de VS was dat vier à vijf keer zoveel, aldus Bouvy.

Het gebruik van opioïden in ons land is in het laatste decennium vervijfvoudigd: in 2018 kregen ongeveer 600.000 patiënten een opioïd voorgeschreven. Daarbij gaat het niet om pijnstilling direct na een operatie in het ziekenhuis, maar om middelen die patiënten zelf ophalen bij de apotheek.

Deze stijging komt volgens Bouvy onder meer doordat opioïden tegenwoordig steeds vaker worden voorgeschreven voor relatief milde pijn, zoals na het knippen van amandelen of na het trekken van een verstandskies. 5% van de bevolking heeft aanleg voor verslaving aan opioïden.

Het TAPTOE-onderzoek behoort tot één van de zeventien voorstellen die in de eerste ronde van de Nationale Wetenschapsagenda zijn gehonoreerd.

Document acties

Back to top