Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

'Innovatieve medicatie moet sneller naar patiënt'

PW20 - 09-05-2019
Om de tijd vanaf registratie tot en met vergoeding van innovatieve geneesmiddelen te verkorten gaan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Zorginstituut Nederland (ZIN) intensiever samenwerken.
'Innovatieve medicatie moet sneller naar patiënt'

Met de pilot 'Parallelle procedures CBG-ZIN' willen de twee autoriteiten een meer parallelle procedure realiseren om innovatieve medicatie sneller beschikbaar te krijgen, in plaats van de huidige opeenvolgende processen. Hiermee zou Nederland voorloper zijn binnen Europa, want deze interactie tussen registratie- en vergoedingsautoriteiten lijkt nog nauwelijks van de grond te komen, schrijft ZIN.

In samenwerking met onder meer de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) en de belangenvereniging van biotechbedrijven HollandBIO zoeken het CBG en ZIN naar medicijnen die bij het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) worden ingediend en voor een beoordeling door ZIN in aanmerking komen. Naar verwachting zal de komende twee jaar een beperkt aantal innovatieve geneesmiddelen de pilot doorlopen.

Om de ‘time to patient’ te verkorten streven het CBG en ZIN naar meer synergie tussen hun procedures, rollen en taken, waarmee ze dubbel werk willen voorkomen. Ook vergt dit een intensievere samenwerking met het bedrijfsleven.

Het registratietraject en het vergoedingstraject kennen verschillende procedures. Zo beoordeelt het CBG de kwaliteit, werking en veiligheid voordat het een handelsvergunning verleent. ZIN beoordeelt voor zowel apotheekgeneesmiddelen als ziekenhuisgeneesmiddelen of deze voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Naast een oordeel over de therapeutische waarde analyseert ZIN de kosteneffectiviteit.

Document acties

Back to top