Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Haaruitval bij tioguanine voor darmziekten

PW25 - 13-06-2019
Bij vrouwen die tioguanine (Thiosix) gebruikten voor een darmziekte kan haaruitval optreden, blijkt uit twintig meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb in de afgelopen vijf jaar heeft ontvangen. Bij de meesten begon de haaruitval binnen één maand nadat ze dit geneesmiddel begonnen te gebruiken.
Haaruitval bij tioguanine voor darmziekten

Van tioguanine wordt Lanvis 40 mg gebruikt bij bepaalde vormen van kanker. Thiosix 20 mg is voorwaardelijk toegelaten, en wordt gebruikt bij darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. De meldingen over haaruitval hebben vooral betrekking op Thiosix.

Tioguanine gaat de celdeling tegen van snel delende cellen, zoals ook die van haarzakjes, waardoor haaruitval kan ontstaan. Bij Lanvis is haaruitval een bekende bijwerking, bij Thiosix staat het niet in de bijsluiter. Door de darmziekte zelf kan haaruitval ook optreden, vooral bij een opvlamming van de ziekte. Ook kunnen stress en een tekort aan goede voedingsstoffen zorgen voor haaruitval. Dit type haaruitval treedt vaak pas op na twee of drie maanden.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vraagt de fabrikant om de meldingen van haaruitval nauwlettend te monitoren en op te nemen in het volgende periodiek veiligheidsrapport (PSUR) van Thiosix. De relevante informatie die dit mogelijk oplevert, wordt opgenomen in de SmPC en de bijsluiter.

Document acties

gearchiveerd onder: Tioguanine, Haaruitval
Back to top