Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Huidtest voorspelt respons op cholinesteraseremmer

PW26 - 28-06-2019
Een huidtest zou kunnen voorspellen of een patiënt met de ziekte van Alzheimer baat zal hebben bij behandeling met een cholinesteraseremmer.
Huidtest voorspelt respons op cholinesteraseremmer

In een pilotstudie werd bij 24 patiënten met waarschijnlijke ziekte van Alzheimer voor start van behandeling met een cholinesteraseremmer en na zes maanden de vasculaire respons van de huid gemeten na iontoforese van acetylcholine en nitroprusside.

14 van de 24 patiënten hadden baat bij de cholinesteraseremmmer. De piek in de door acetylcholine (P <0,01) en door nitroprusside (P <0,005) geïnduceerde vasodilatatie vertoonde bij hen significante stijgingen tussen de respons op baseline en na zes maanden, evenals de tijd tot herstel (P <0,05). De waarden verschilden significant ten opzichte van de mensen die niet reageerden op de cholinesteraseremmer (P <0,002 en P <0,01).

Mensen met de ziekte van Alzheimer hebben een andere microvasculaire reactiviteit in de huid. De snelheid van herstel van vasodilatatie na iontoforese van acetylcholine zou de respons op een cholinesteraseremmers kunnen voorspellen. Deze respons is namelijk deels afhankelijk van de mate van activiteit van cholinesterase. [BMC Neurol. 2019;19(1):88]

Document acties

gearchiveerd onder: Cholinesteraseremmer, Alzheimer, Huidtest
Back to top