Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Verzekeraars brengen weinig marktdynamiek in ziekenhuiszorg

PW17 - 17-04-2019
Ondanks de parameters kwaliteit en doelmatigheid belonen of korten zorgverzekeraars ziekenhuizen maar zelden op basis van prestaties, concludeert promovendus en onderzoeker Niek Stadhouders van het Radboudumc.
Verzekeraars brengen weinig marktdynamiek in ziekenhuiszorg

Uit een financiële analyse van de jaarverslagen van Nederlandse ziekenhuizen blijkt volgens Stadhouders, die op 15 april promoveerde, dat in de periode 2007-2014 slechts 2 tot 3% van het budget werd herverdeeld, terwijl in dezelfde periode in de zorg voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en persoonsgebonden budgetten (PGB) tot wel 10% naar een andere aanbieder ging.

Volgens de promovendus blijkt uit de uitkomsten dat het Nederlandse systeem van ‘gereguleerde economie’ minder marktdynamiek brengt dan verwacht. Mogelijke verklaringen hiervoor zijn: meer hoge marktconcentratie en marktmacht van ziekenhuizen, gebrek aan transparantie van uitkomsten en beperkingen op het gebied van selectief contracteren.

Bovendien hebben zorgverzekeraars naast financiële prikkels nog andere mogelijkheden om kwaliteit en doelmatigheid in ziekenhuizen te verbeteren. Bijvoorbeeld door contractafspraken over volumes en kwaliteit te maken of door zorgaanbieders te stimuleren best practices van elkaar over te nemen.

Stadhouders pleit ervoor om op alle niveaus de transparantie te verhogen, bijvoorbeeld door beleid dat voor kostenbeheersing moet zorgen, zorgvuldig te monitoren en te evalueren, en de effecten van zorginkoop door zorgverzekeraars beter in kaart te brengen.

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Marktwerking, Zorginkoop, Ziekenhuis
Back to top