Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Europa: € 10 miljoen voor nieuw malariamiddel

30-04-2019
Een groot consortium van industrie en universiteiten, waaronder het Amsterdam UMC, gaat het nieuwe geneesmiddel KAF 156 tegen malaria testen. Europa stelt daarvoor een subsidie beschikbaar van € 10 miljoen.
Europa: € 10 miljoen voor nieuw malariamiddel

Een studie met patiënten uit Gabon en andere Afrikaanse landen heeft laten zien dat het nieuwe malariamiddel KAF 156 veilig en effectief is, meldt het Amsterdam UMC. Een groot onderzoek, dat plaatsvindt in Burkino Faso, Gabon, Mali en Niger, gaat het nieuwe middel vergelijken met de standaardtherapie Artemisinin Combinatie Therapie (ACT).

Artemisinin, een Chinees middel op plantaardige basis, kent volgens het Amsterdam UMC zijn beperkingen. Zo kan de malariaparasiet resistent worden door het middel en heeft de korte behandeling van drie dagen geen sterk effect op de parasiet, waardoor de patiënt malaria via zijn bloed kan doorgegeven.

Een groot voordeel van KAF 156 ten opzichte van ACT is dat het een chemische stof is, die je relatief gemakkelijk en naar verwachting goedkoop kunt maken. Het gebruik van het nieuwe geneesmiddel is met één, hooguit twee dagen, kort, en heeft ook effect op de malariaparasiet.  

Volgens het Amsterdam UMC is het consortium bijzonder van opzet, met naast onderzoeksinstituten ook de NGO Medicine for Malaria Venture en Novartis als participanten. Novartis heeft KAF 156 ontwikkeld en Medicines for Malaria zal het verspreiden in Afrika. Het Amsterdam UMC heeft het nieuwe middel getest en zoekt nu in de Afrikaanse landen naar deelnemers voor het onderzoek.

Document acties

gearchiveerd onder: Malariamiddelen
Back to top