Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IGJ: Apotheek van Maarseveen mag geen medicatie verstrekken

07-06-2019
Omdat de kwaliteit en veiligheid van de farmaceutische zorg onvoldoende is gewaarborgd mag Apotheek van Maarseveen in Hilversum geen medicatie meer ter hand stellen. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.
IGJ: Apotheek van Maarseveen mag geen medicatie verstrekken

Apotheek van Maarseveen krijgt een aanwijzing van de Inspectie na enkele onaangekondigde bezoeken in april en mei. Aanleiding hiervoor was dat in de apotheek geen apotheker staat ingeschreven in het register van gevestigde apothekers.

Bij niet-aanwezigheid in de apotheek is de bereikbaarheid van een geregistreerd apotheker ook niet geregeld. Ook zou de apotheker de telefoon niet of beperkt opnemen en wordt niet of beperkt gereageerd op e-mails van de medewerkers. Volgens de aanwezige medewerkers werkt de apotheker tevens elders en is hij daardoor beperkt beschikbaar.

Ook waren er signalen dat de apotheek – die ook medicatierollen levert aan zorginstellingen – regelmatig gesloten is, mede omdat er in de apotheek geen gediplomeerde assistenten aanwezig zijn. Tijdens een inspectiebezoek waren een apotheekmedewerker (opleiding detailhandel) en een eerstejaars apothekersassistent in opleiding aanwezig.

Hoewel er sinds 1 april 2019 geen recepten aangenomen zijn aan de balie en de apotheek grotendeel gesloten is geweest, komen er volgens de Inspectie nog steeds recepten binnen via e-mail, fax en het apotheekinformatiesysteem. Maar omdat er geen gekwalificeerde medewerkers zijn, kunnen patiënten niet adequaat geadviseerd worden bij eventuele vragen. Ook is het beoordelen van recepten op spoedeisendheid niet mogelijk.

Verder heeft de apotheek momenteel ook geen samenwerking met andere zorgverleners doordat een verantwoordelijke apotheker ontbreekt.

Totdat deze tekortkomingen zijn hersteld én dit door IGJ is vastgesteld mag Apotheek van Maarseveen geen geneesmiddelen ter hand stellen.

 

Document acties

Back to top