Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Drogisten en huisartsen starten project zelfzorg

29-04-2019
Om te onderzoeken of huisartsen en drogisten beter kunnen samenwerken bij het leveren van zorg bij kleine kwalen start in de Gelderse plaatsen Tiel en Brummen een proeftuin zelfzorg. Zilveren Kruis steunt het onderzoek.
Drogisten en huisartsen starten project zelfzorg

Volgens het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD), initiatiefnemer van de proeftuin, staat bijna de helft van de huisartsen positief tegenover ondersteuning door drogisten bij kleine veelvoorkomende gezondheidsklachten.

In de regio Brummen en Tiel gaan drogisten en huisartsen de klanten en patiënten naar elkaar verwijzen, om zo een bijdrage te leveren aan de juiste zorg op de juiste plek bij kleine kwalen. Ook is het de bedoeling dat drogisten en huisartsen beter inzicht krijgen in elkaars rol in het veilig verstrekken van zelfzorgmedicatie.

Verder stelt het CBD dat huisartsen veel tijd kwijt zijn met zelfzorg: een op de 5,8 huisartsenconsulten gaat over zelfzorg en in 46% van de consulten voor kleine kwalen schrijft de huisarts een geneesmiddel voor. Een betere samenwerking met de drogist op het gebied van zelfzorg kan de huisarts ontlasten, aldus de belangenbehartiger van drogisterijbedrijven.

Naar verwachting wordt het onderzoek, onder leiding van onderzoeksbureau Nivel, begin 2020 afgerond. Dan komen ook conclusies en aanbevelingen beschikbaar voor een landelijke uitrol van het project, aldus het CBD.

Document acties

gearchiveerd onder: Zelfzorg

Reacties

06-05-2019 11:27
E. Bos zegt:

Reactie Erik Mijnhardt, apotheker en tevens voorzitter van de Twentse Apothekers Organisatie-UA:

Kleine chirurgische ingrepen van huisarts naar de apotheker in samenwerking met lokale slagers

In het verlengde van de berichtgeving dat in Tiel en Brummen de huisartsen naar de drogist gaan verwijzen, begint er ook een experiment waarbij de huisartsen de kleine chirurgische ingrepen gaan verleggen naar de apotheker. Dit initiatief komt tot stand in nauwe samenwerking met de lokale Keurslagers. Zij zullen een aantal apothekersassistenten met spoed opleiden in het secuur snijden en herstellen van wondzaken. Voor deze beroepsgroep een dagelijkse bezigheid.
Voor de patiënten die van deze doorverwijzing gebruik maken geldt dan ook dat zij gebruik kunnen maken van het loyaliteitsprogramma van de Keurslagers. Dit ligt volledig in het verlengde van het onlangs gesloten Nationale Preventieakkoord waarbij inwoners van Nederland bewuster en gezonder moeten gaan leven. De verwachting is dat alleen daardoor al dit experiment door VWS met positieve belangstelling gevolgd gaat worden. Tevens zal dit experiment bijdragen aan een verder verlaging van de zorgkosten, iets wat het Zilveren Kruis daarom alleen al direct zal omarmen. Want de kosten moeten omlaag!
Kortom, de zorg is op een geweldige manier in beweging.

14-05-2019 15:32
E.A.A. Vogels-Giesen zegt:

Reactie van eerstelijns centrum Tiel:
https://www.ecttiel.nl/patientveiligheid/

Back to top