Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

D66: Europa moet medicijnfabrikanten aanpakken

PW21 - 14-05-2019
Door gezamenlijk te onderhandelen over prijzen en leveringen moet Nederland samen met andere EU-lidstaten de farmaceutische industrie aanpakken. Geneesmiddelen worden dan weer betaalbaar en leverbaar, stelt D66.
D66: Europa moet medicijnfabrikanten aanpakken

Fabrikanten van geneesmiddelen doen goede dingen, maar willen vooral zoveel mogelijk winst maken, wat ten koste gaat van de patiënt. Ook sjoemelen fabrikanten volgens D66 met patenten.

Door met een kopgroep van ongeveer twaalf lidstaten gezamenlijk op te trekken kan Nederland zijn onderhandelingspositie verbeteren, naast grote landen als Frankrijk en Duitsland. Ook kan meer Europese samenwerking zorgen voor eerlijke prijzen en grote voorraden.

Verder vindt D66 dat fabrikanten alleen een patent mogen aanvragen als sprake is van echt een nieuw medicijn. Europa moet het onmogelijk maken dat fabrikanten een goed werkend geneesmiddel van de markt kunnen halen om daarvoor, na enkele aanpassingen, een nieuw patent aan te vragen.

Ook moet de Europese Unie strenger optreden tegen monopolies van geneesmiddelfabrikanten, want nieuwe bedrijven die interessante medicijnen ontwikkelen komen nauwelijks aan bod. Door overnames te blokkeren en kleine bedrijven toegang te geven, kunnen innovatieve, betaalbare en leverbare geneesmiddelen op de markt komen die patiënten echt helpen.

Document acties

gearchiveerd onder: Prijzen, D66, Farmaceutische industrie, EU
Back to top