Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Na de actie tegen agressie: ‘Nu de oorzaak aanpakken’

PW19 - 03-05-2019
De massale media-aandacht had niet beter gekund, maar zijn actie tegen agressie in de apotheek is pas geslaagd als beleidsmakers ook de oorzaak – tekorten en preferentiebeleid – aanpakken, meent Carlo Schneider van Apotheek Zevenend in Laren. “Gebeurt er niks, dan moet de hele eerste lijn de handen ineenslaan om te zorgen dat het roer alsnog omgaat.”
Na de actie tegen agressie: ‘Nu de oorzaak aanpakken’

Schneider kijkt tevreden terug op 1 mei, toen 24 van de 40 apotheken in het Gooi op zijn initiatief hun deuren tot 12 uur gesloten hielden uit protest tegen toenemende agressie door patiënten. En hij blijft strijdbaar: “Ik heb m’n nek uitgestoken en de boodschap is in het hele land overgekomen, doordat zowel regionale als landelijke kranten en radio- en tv-stations erover hebben bericht. Het is nu aan het ministerie van vws en Zorgverzekeraars Nederland (zn) om beleidsmaatregelen te nemen. Dat wachten we af. Pas als na enige tijd nog niks is gebeurd, moet je aan een vervolgactie gaan denken.”

Het heeft volgens de Larense apotheker weinig zin om nu reeds in andere regio’s soortgelijke acties als in het Gooi te organiseren. “Het probleem is nu landelijk bekend. Zoveel aandacht als wij kregen, krijg je nooit meer.”

De reactie van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) dat geneesmiddelentekorten en aanverwante problemen niks met het preferentiebeleid te maken hebben, noemt Schneider voorspelbaar. “Het is ook helemaal niet mijn bedoeling het preferentiebeleid om zeep te helpen, maar de uitvoering ervan is aan een heroverweging toe.”

Dat niet alle apotheken in de regio meededen aan zijn stiptheidsactie vindt hij geen probleem. “Iedereen heeft recht op een eigen mening, en reden om toch open te gaan. De meesten vonden mijn initiatief wel sympathiek en hebben een poster opgehangen.”

 

Document acties

gearchiveerd onder: Protest, Agressie, Gooi

Reacties

04-05-2019 07:41
J.C. Kortekaas zegt:

De beste columnist die het PW nooit heeft gehad.

Back to top