Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Onderzoek naar medicijnen tijdens zwangerschap en borstvoeding

PW25 - 12-06-2019
Om de kennis te vergroten over de veiligheid van medicatiegebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding is onderzoeksgroep Eurocat Nederland van het UMCG deelnemer geworden van een internationaal onderzoek.
Onderzoek naar medicijnen tijdens zwangerschap en borstvoeding

Volgens Eurocat Nederland, een onderdeel van de afdeling Genetica van het UMCG, is slechts van 5% van de geneesmiddelen bekend of deze veilig gebruikt kunnen worden tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Eurocat Nederland is één van de deelnemers van het internationale consortium ConcePTION, dat begin april dit jaar is gestart met een vijfjarig onderzoek naar de veiligheid van medicatiegebruik tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Van de Europese Unie ontvangt Eurocat Nederland een subsidie van € 35.000.

De onderzoekers van Eurocat zullen onder meer uitzoeken hoeveel vrouwen in verschillende landen geneesmiddelen gebruiken tijdens de zwangerschap. Ook zal de onderzoeksgroep haar eigen data beschikbaar stellen over kinderen met aangeboren afwijkingen die in Noord-Nederland worden geboren. Eurocat Nederland registreert het gebruik van medicatie tijdens de zwangerschap, omdat dit een risicofactor kan zijn voor aangeboren afwijkingen.  

Het consortium ConcePTION bestaat uit deelnemers van 88 organisaties uit 22 landen, waaronder de European Medicines Agency (EMA), universiteiten en volksgezondheidsorganisaties.

Document acties

gearchiveerd onder: Zwangerschap
Back to top