Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Marktaandeel kleine zorgverzekeraars groeit verder

PW18 - 24-04-2019
Het marktaandeel van kleine zorgverzekeraars groeit gestaag door: van 9,3% in 2010 naar 14% in 2019. De vier grote zorgverzekeraars leveren ook dit jaar marktaandeel in, maar in totaal hebben zij nog steeds 85% van de markt. Dat blijkt uit cijfers van het informatiecentrum voor de zorg Vektis.
Marktaandeel kleine zorgverzekeraars groeit verder

Bij de kleinere zorgverzekeraars valt, volgens Vektis, vooral de groei op van het marktaandeel van DSW-Stad Holland: in enkele jaren van 2,7 naar 4,1%. Enkele andere kleine aanbieders zijn ONVZ, Eno, a.s.r. en IptiQ. De Maltese zorgverzekeraar EUCARE is nieuw toegetreden tot de markt en biedt in samenwerking met Aevitae zorgverzekeringen aan.  

De marktaandelen van CZ (3,5 miljoen verzekerden) en Menzis (2,3 miljoen verzekerden) blijven door de jaren heel redelijk stabiel. De laatste jaren daalt het marktaandeel van Achmea (5 miljoen verzekerden) licht, het marktaandeel van VGZ (4 miljoen verzekerden) stijgt per 2019.

7% van de verzekerden (1,2 miljoen mensen) wisselde dit jaar van zorgverzekeraar. Dat is het een na hoogste percentage overstappers sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006. Alleen in 2013 lag het overstappercentage hoger (7,2%). In dat jaar werd het verplicht eigen risico verhoogd van € 220 naar € 350. Vorig jaar wisselde 6,2% van de verzekerden van zorgverzekeraar en in 2017 was dit 6,4%.

Verzekerden kunnen dit jaar kiezen uit 59 polissen voor de basisverzekering. Binnen deze polissen kunnen zij kiezen uit een natura-, restitutie- of combinatiepolis; 34 van de 59 polissen zijn een naturapolis.

 

 

 

 

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Zorgverzekeraars
Back to top