Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuw platform voor wetenschappelijke integriteit

PW25 - 11-06-2019
Met het nieuwe online platform The Embassy of Good Science – www.embassy.science – willen de hoogleraren Guy Widdershoven van het Amsterdam UMC en Lex Bouter van de Vrije Universiteit Amsterdam de wetenschappelijke integriteit verbeteren. “Integriteit in de wetenschap is helaas niet vanzelfsprekend en staat ter discussie.”
Nieuw platform voor wetenschappelijke integriteit

Het vorige week tijdens de World Conference on Research Integrity gelanceerde platform is bedoeld voor iedereen die op één of andere manier te maken heeft met wetenschap en daarover ervaringen wil delen; het platform is een Nederlands idee met een Europese subsidie van bijna € 7 miljoen.

Volgens hoogleraar methodologie en integriteit Bouter en hoogleraar medische filosofie Widdershoven zijn er verhalen bekend van onderzoekers die het niet zo nauw nemen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het gebruik van gemanipuleerde of gefabriceerde data, onzorgvuldige bronvermelding en plagiaat.

Ook waarschuwen de hoogleraren voor de verleidingen waaraan jonge onderzoekers bloot staan doordat ze onder enorme druk staan om te publiceren. Zo proberen ze hun naam onder publicaties te krijgen waaraan ze niet of nauwelijks hebben meegewerkt, maar waarmee ze goede sier kunnen maken. “We moeten er samen voor zorgen dat wetenschap gezond en integer blijft. Wetenschappers hebben de verantwoordelijkheid hun onderzoek zorgvuldig, eerlijk en transparant uit te voeren”, aldus Widdershoven.

Gedragscodes

Het nieuwe online platform biedt naast een verzameling van gedragscodes en richtlijnen voor onderzoek vooral veel praktische hulp bij het goed uitvoeren van onderzoek. Waarbij onder meer de vragen centraal staan ‘op welke principes is goed onderzoek gebaseerd?’, ‘hoe ga je om met dilemma’s?’ en ‘wat doe je als iemand je verdenkt van fraude?’.

The Embassy of Good Science maakt gebruik van ‘semantic medicawiki’, zodat onderzoekers en andere gebruikers zelf informatie kunnen toevoegen en bewerken,en de website uiteindelijk door de wetenschappelijke gemeenschap zelf wordt gedragen.

Document acties

gearchiveerd onder: Integriteit, Wetenschap, Onderzoek
Back to top