Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Opletten bij hiv-middelen tijdens zwangerschap

PW14 - 04-04-2019
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt dat hiv-geneesmiddelen die elvitegravir en cobicistat bevatten minder goed werken in het tweede en derde trimester van de zwangerschap. Bij deze groep zwangere vrouwen bestaat het risico dat het hiv-virus niet goed onderdrukt blijft. De virusinfectie kan daardoor overgaan op het ongeboren kind.
Opletten bij hiv-middelen tijdens zwangerschap

Het college adviseert artsen om zwangere vrouwen niet te behandelen met de volgende geneesmiddelen: de combinatiepreparaten Genvoya en Stribild, en Tybost (cobicistat) gecombineerd met andere antivirale middelen.

De waarschuwing van het CBG volgt naar aanleiding van farmacokinetische data uit het international maternal paediatric adolescent aids clinical trials (IMPAACT P1026s)-onderzoek. De plasmaconcentratie 24 uur na inname van elvitegravir versterkt met cobicistat was 81% lager in het tweede trimester en 89% lager in het derde trimester vergeleken met gepaarde postpartumgegevens. De plasmaconcentratie 24 uur na inname van cobicistat was respectievelijk 60% en 76% lager in het tweede en derde trimester.

De fabrikant heeft in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een Direct Healtcare Professional Communication (DHPC) verstuurd met de belangrijke risico-informatie over dit onderwerp naar betrokken zorgverleners, onder wie poliklinisch apothekers en ziekenhuisapothekers, alsmede naar plus-apotheken. In juni 2018 werd ook een DHPC verstuurd over het verhoogde risico op falen van de behandeling tijdens de zwangerschap en op transmissie van hiv-infectie van moeder op kind vanwege lagere blootstellingen van de hiv-remmer darunavir en booster cobicistat.

Document acties

gearchiveerd onder: Hiv-remmer
Back to top