Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Lepramiddel ook effectief bij niet-tuberculeuze mycobacteriën

PW16 - 05-04-2024
Het oude lepramiddel clofazimine blijkt ook effectief in de behandeling van niet-tuberculeuze mycobacteriën (NMT). Het werkt beter dan rifampicine. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.
Lepramiddel ook effectief bij niet-tuberculeuze mycobacteriën

Een NTM-infectie is moeilijk te behandelen en kan blijvende longschade veroorzaken. Onderzoekers van het Radboudumc onderzochten de effectiviteit en veiligheid van het antibioticum clofazimine, dat wordt toegepast bij lepra. Het middel werkt bacteriostatisch en mild bactericide tegen Mycobacterium leprae, de bacterie die lepra veroorzaakt.

Uit het onderzoek blijkt dat clofazimine ook toepasbaar zou kunnen zijn bij niet-tuberculeuze mycobacteriën. In een hogere dosis is het middel nog effectiever, volgens de onderzoekers. Dit kan beteken dat het rifampicine, dat in de huidige richtlijnen wordt geadviseerd, kan vervangen.

De huidige therapie van NTM-infecties bestaat uit een kuur van 18 tot 24 maanden, waarbij verschillende typen antibiotica worden ingezet. Hiermee geneest een derde van de patiënten overigens niet.

Document acties

gearchiveerd onder: clofazimine
Back to top