Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuw antibioticum effectief bij multiresistente bacteriën

PW14 - 26-03-2024
Het nieuwe antibioticum-combinatiepreparaat aztreonam-avibactam (Emblaveo) heeft groen licht gekregen voor een handelsvergunning van het Europees Medicijn Agentschap (EMA). De verwachting is dat dit middel helpt in de strijd tegen multiresistente bacteriën.
Nieuw antibioticum effectief bij multiresistente bacteriën

Aztreonam is in combinatie met avibactam effectief bij infecties veroorzaakt door veel multiresistente aerobe gramnegatieve pathogenen, wijzen microbiologische gegevens uit. Volgens het EMA zou dit nieuwe middel daarom in een onvervulde medische behoefte kunnen voorzien.

Avibactam remt de werking van een aantal van de bacteriële enzymen betalactamasen. Deze enzymen zorgen ervoor dat bacteriën bètalactamantibiotica, zoals aztreonam, kunnen afbreken. Hierdoor worden ze resistent tegen de werking van het antibioticum. Door deze enzymen te blokkeren herstelt avibactam de activiteit van aztreonam tegen aztreonam-resistente bacteriën.

Het combinatiemiddel heeft een positief oordeel gekregen als behandeling bij verschillende infecties, waaronder gecompliceerde intra-abdominale en urineweginfecties. Ook is het te gebruiken bij beademingsgerelateerde pneumonie of andere longontstekingen die patiënten in het ziekenhuis oplopen. Daarnaast is het toepasbaar bij infecties veroorzaakt door aerobe gramnegatieve bacteriën waarbij de behandelingsopties beperkt zijn.

Nieuwe combinatie
Nieuw aan dit handelsproduct is de combinatie van de antibiotica. Beide middelen worden al geruime tijd ingezet. Aztreonam is al enkele decennia op de markt. Het is geregistreerd bij de behandeling van chronische longinfecties veroorzaakt door Pseudomonas aeruginosa bij cystische fibrose (Cayston). Avibactam is bijna tien jaar in de handel als combinatiepreparaat met ceftazidim (Zavicefta). Het is onder meer geregistreerd bij gecompliceerde intra-abdominale of urineweginfecties.

Aztreonam-avibactam zal verkrijgbaar zijn als poeder voor concentraat voor infusieoplossing.

Document acties

Back to top