Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Duizend apotheekmedewerkers demonstreren voor meer loon

03-06-2024
Meer dan duizend apothekersassistenten en apotheekmedewerkers hebben afgelopen zaterdag in Utrecht actiegevoerd voor een hoger salaris en een betere cao, volgens organisatoren FNV en CNV en het Actiecomité Apothekersassistenten. “Wij eisen dat het gat in onze koopkracht wordt gedicht.”
Duizend apotheekmedewerkers demonstreren voor meer loon

“Wakker worden, wakker worden, en dat zijn jullie geworden.” Met deze woorden sprak actiecomitélid apothekersassistent Paula Kleibergen de ongeveer duizend apothekersassistenten en apotheekmedewerkers toe die zich zaterdagmiddag hadden verzameld op het Jaarbeursplein in Utrecht. “Het Jaarbeursplein stond helemaal vol, de opkomst was echt boven verwachting”, aldus Kleibergen.

Ralph Smeets, bestuurder FNV Handel en Farmacie, is ook verrast door de hoge opkomst, maar hij had het naar eigen zeggen ook wel verwacht na de twaalf bijeenkomsten in het land die hij in de afgelopen maand heeft georganiseerd voor apotheekmedewerkers. "Het is de eerste keer in de geschiedenis dat apotheekmedewerkers opkomen voor hun belangen, en we gaan door met strijden voor een respectabele cao. Ze verdienen maar € 200 bruto meer dan het wettelijk minimumloon, dat is te gek voor woorden."

 Werkgevers en zorgverzekeraars waren ook uitgenodigd, maar die kwamen volgens de vakbonden niet opdagen. Jimmy van Dijk, fractievoorzitter van de SP, was wel gekomen en heeft de apotheekmedewerkers toegesproken. Voor de komende week heeft de SP de cao Apotheken ingediend als onderwerp voor het Vragenuur in de Tweede Kamer.

Slechte cao

In haar toespraak zei Kleibergen dat het actiecomité al anderhalf jaar bezig is om de apotheekmedewerkers te bereiken om de slechte cao, de lage lonen en de toenemende werkdruk bespreekbaar te maken. Ook stelde ze dat de werkgeversorganisaties opnieuw “wakker” zijn geworden door aan te kloppen bij de instanties voor de OVA-gelden, de ‘overheidsbijdrage in de loonontwikkeling’. “Bij de zorgverzekeraars zitten onze loonsverhogingen en dat al jarenlang, waardoor we bij elkaar opgeteld 20% minder loon krijgen. Dat betekent minder vakantiegeld en minder opbouw van ons pensioen”, aldus Kleibergen, die benadrukte dat de werkgeversorganisaties nu aan de beurt zijn. “We hopen dat de onderhandelingen niet te lang op pauze staan, want dat betekent een nog groter gat in onze koopkracht.”

Beter bod

Aanleiding voor de actie was het, volgens de vakbonden, veel te magere eindbod van de werkgevers voor een loonsverhoging: 2% vanaf 1 juli dit jaar, en ongeveer 5% per 1 juli 2025. Ook biedt het loonbod geen financiële ruimte voor het verbeteren van andere arbeidsvoorwaarden en honoreren de werkgevers niet de dringende wens voor een generatieregeling, aldus FNV en CNV, die daarom uit het overleg zijn gestapt. De bonden hopen dat deze demonstratie bijdraagt aan een beter bod van de werkgevers.

De oude Cao Apotheken, die begon op 1 juli 2021, eindigt op 1 juli 2024.

Noodsignaal

Volgens werkgeversorganisaties Werkgeversorganisatie Zelfstandige Onafhankelijke Apotheken (WZOA) en de Associatie van Ketenapotheken (ASKA) moet de overheid nu ingrijpen en garanties geven over apotheekbudgetten, anders loopt de toegang voor de zorg gevaar.

In een noodsignaal dat zij vorig week hebben afgegeven aan demissionair minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra stellen de werkgevers dat apotheekbudgetten al jaren worden gekort door de overheid en de zorgverzekeraars. Dit korten heeft, volgens de werkgevers, directe negatieve invloed op de beschikbare loonruimte en de loonontwikkeling van zorgmedewerkers in de apotheek.

Volgens de werkgevers kunnen de onderhandelingen over de cao Apotheken weer worden hervat als de overheid in actie komt en garanties geeft over apotheekbudgetten.

 

 

Document acties

Back to top