Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Gezondheidsraad adviseert RSV-vaccinatie voor alle kinderen

PW8 - 16-02-2024
Vaccineer op korte termijn alle kinderen in hun eerste levensjaar via het Rijksvaccinatieprogramma tegen het respiratoir syncytieel virus (RSV). Kinderen kunnen ernstig ziek worden van dit verkoudheidsvirus. Dat adviseert de Gezondheidsraad.
Gezondheidsraad adviseert RSV-vaccinatie voor alle kinderen

Het RSV is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. De meeste kinderen worden er alleen verkouden van, maar in het eerste levensjaar kan RSV tot ernstige ziekte leiden. Ze kunnen daartegen worden beschermd door het toedienen van antistoffen. Personen uit medische risicogroepen krijgen dat nu al aangeboden.

Voor de niet-risicogroepen zijn recent twee nieuwe middelen geregistreerd. De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de Gezondheidsraad gevraagd te adviseren over de mogelijke inzet van die middelen voor alle kinderen via het Rijksvaccinatieprogramma.

Het ene middel is een antistof (nirsevimab) bedoeld voor de passieve immuniteit van kinderen. Het andere nieuwe middel is een vaccin voor vrouwen tijdens hun zwangerschap, ter bescherming van het kind na de geboorte; maternale vaccinatie. Beide middelen worden per injectie toegediend.

Na beoordeling concludeert de Gezondheidsraad dat ze goede bescherming bieden en dat bij beide middelen de te behalen gezondheidswinst opweegt tegen de potentiële bijwerkingen.

Maternale antistoffen

De Gezondheidsraad heeft een voorkeur voor passieve immunisatie van kinderen boven maternale vaccinatie. In het geval van maternale vaccinatie zijn kinderen die buiten het RSV-seizoen worden geboren namelijk niet goed beschermd. Tegen de tijd dat ze hun eerste RSV-seizoen ingaan, bieden de maternale antistoffen niet meer voldoende bescherming.

Volgens de Gezondheidsraad biedt maternale vaccinatie ook onvoldoende bescherming bij vroeggeboorte, doordat onvoldoende antistoffen de foetus hebben kunnen bereiken.

Rijksvaccinatieprogramma

Omdat met passieve immunisatie van kinderen meer kinderen kunnen worden beschermd dan met maternale vaccinatie, adviseert de Gezondheidsraad om nirsevimab in te zetten in het Rijksvaccinatieprogramma.

Kinderen die vlak voor of tijdens het RSV-seizoen worden geboren, zouden nirsevimab aangeboden moeten krijgen kort na geboorte – in elk geval binnen twee weken – en kinderen die na het RSV-seizoen worden geboren vlak voor de start van het eerste RSV-seizoen.

Document acties

Back to top