Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Dijkstra wil voortrekkersrol in Europa bij oplossen tekorten

28-02-2024
Solidariteit binnen Europa is essentieel om tekorten aan antibiotica voor baby’s en kinderen op te lossen, stelt Pia Dijkstra, demissionair minister voor Medische Zorg. Ze wil daarom een voortrekkersrol aannemen in het Europese debat over geneesmiddelentekorten.
Dijkstra wil voortrekkersrol in Europa bij oplossen tekorten

Tijdens het wekelijks vragenuur van de Tweede Kamer vroeg PVV-Kamerlid René Claassen dinsdag aan de minister wat zij gaat doen om de tekorten aan antibiotica voor kinderen op te lossen. Apothekers maken zich op dit moment grote zorgen over het groeiend tekort aan essentiële antibiotica. Verder stelt Claassen dat Nederland te afhankelijk is van de buitenlandse, met name Aziatische markt.

Dijkstra, die benadrukt dat er niet één oorzaak is voor deze tekorten, geeft aan met haar positie in de Europese Unie wegbereider te willen zijn in het debat over de geneesmiddelentekorten, juist omdat Nederland een klein land is. Volgens de minister zal Nederland dan ook altijd afhankelijk zijn van andere landen, zoals China en India, simpelweg omdat de grondstoffen in Nederland of elders in Europa niet te vinden zijn.

Oproep producenten

Verder roept Dijkstra Nederlandse producenten van antibiotica op zich te melden. Ook gaat ze alles wat ervoor nodig is om antibiotica te produceren – zoals vergunningen of licenties – met prioriteit behandelen. Ook stelt de bewindsvrouw dat er tekortenbesluiten zijn vervaardigd die het mogelijk maken alternatieven voor antibiotica uit het buitenland te importeren.

Op dit moment is de minimale voorraadverplichting – de ijzeren voorraad – in Nederland twee maanden. Het behalen van deze voorraad is lastig, aldus Dijkstra, die benadrukt dat er wordt gekeken naar oplossingen hiervoor. Dat zal echter niet snel geregeld zijn, waarbij de Europese solidariteit opnieuw een belangrijke rol speelt, aldus de minister.

 

Document acties

Back to top