Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Engelsen naar de openbare apotheek voor zeven aandoeningen

PW6 - 01-02-2024
Openbaar apothekers in Engeland kunnen sinds gisteren zeven veelvoorkomende aandoeningen, zoals sinusitis, keelpijn en gordelroos, diagnosticeren en behandelen in de apotheek, zonder dat een afspraak met de huisarts of een recept nodig is. Dat meldt de National Health Service (NHS).
Engelsen naar de openbare apotheek voor zeven aandoeningen

In ruim tienduizend NHS-apotheken – apotheken die zijn aangesloten bij het openbare gezondheidsstelsel van het Verenigd Koninkrijk – kunnen patiënten terecht voor: oorpijn, keelpijn, geïnfecteerde insectenbeet, impetigo, gordelroos, sinusitis en ongecompliceerde urineweginfecties bij vrouwen jonger dan 65 jaar.

Met deze verruiming van de apothekerstaken wil de NHS patiënten meer vrijheid geven om te kiezen waar ze naartoe gaan voor zorg, met als doel het aantal afspraken bij huisartsen jaarlijks met 10 miljoen te reduceren.

De regeling is onderdeel van een groot herstelplan om de gezondheidszorg voor miljoenen Engelsen toegankelijker te maken. Het bouwt voort op de, volgens de NHS, succesvolle registratie van vijfduizend apotheken die sinds eind vorig jaar orale anticonceptie zonder recept verstrekken. Naar verwachting zullen in de toekomst bijna een half miljoen vrouwen per jaar anticonceptie krijgen van hun apotheker.

Bloeddrukcontroles

Volgens de NHS waarderen de Engelsen de zorg die ze krijgen van de apotheker in de winkelstraat. “Apotheken zijn de perfecte plek om mensen gemakkelijk zorg te bieden voor veelvoorkomende aandoeningen”, aldus de algemeen directeur. Ook spelen openbare apotheken een cruciale rol bij het gezond houden van lokale gemeenschappen; zo voeren ze ook bloeddrukcontroles uit, stelt de NHS.

De Engelse regering heeft 645 miljoen pond aan nieuwe financiering beschikbaar gesteld om de uitbreiding van zorgtaken door apotheken verder te ondersteunen.

 

 

 

Document acties

Back to top