Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Lareb: veel meldingen hoesten en benauwdheid bij inhalator Viatris

PW16 - 10-04-2024
Patiënten kunnen door een inhalator met beclometason en formoterol van de fabrikant Viatris hoestbuien krijgen. Een deel van de patiënten krijgt hierdoor ook meer last van hun luchtwegaandoening. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb, dat binnen korte tijd veel meldingen heeft ontvangen. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de hoestbuien.
Lareb: veel meldingen hoesten en benauwdheid bij inhalator Viatris

Bijwerkingencentrum Lareb ontving van 30 augustus 2023 tot 28 maart dit jaar in totaal 446 meldingen van klachten bij gebruik van beclometason en formoterol van Viatris. In 407 meldingen betrof het patiënten die waren omgezet van het merk Foster naar Viatris en 294 keer is een hoestprikkel gemeld die ontstond tijdens of direct na inhalatie.

Volgens Lareb omschreven sommige patiënten dat het voelde alsof een zeer scherpe stof vrijkwam. Veel patiënten (325) zijn vanwege de klachten gestopt met het gebruik of overgestapt naar Foster.

Longfunctie

Verder blijkt uit de meldingen dat de inhalatie niet altijd juist uitgevoerd kon worden door de hoestprikkel. Hoesten tijdens inhalatie kan er namelijk voor zorgen dat de werkzame stoffen de longen niet goed bereiken, waardoor aandoeningen van de luchtwegen zoals astma of COPD kunnen verergeren, aldus Lareb.

In 236 meldingen is bekend dat de patiënten meer last kregen van hun aandoening of van benauwdheid of hoesten. Bij een aantal patiënten ging zelfs de longfunctie achteruit.

Europees onderzoek

Hoesten en keelirritatie zijn bekende bijwerkingen van inhalatoren met beclometason/formoterol, die soms kunnen voorkomen. Maar bij andere inhalatoren zijn niet eerder grote aantallen meldingen gedaan van een hoestprikkel bij inhalatie, benadrukt Lareb, dat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op de hoogte heeft gebracht van de meldingen.

Het CBG heeft via het Europese netwerk een onderzoek ingezet om de klachten over de inhalator van Viatris verder te onderzoeken. De medicijnautoriteit heeft inmiddels vragen gesteld aan de fabrikant en de antwoorden daarop worden deze maand verwacht.

Afhankelijk van de resultaten beoordeelt het CBG of het nodig is om actie te ondernemen.

Document acties

gearchiveerd onder: Viatris, bijwerkingen
Back to top