Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Snel starten met immunomodulantia bij artritis psoriatica

PW9 - 19-02-2024
Patiënten met de reumatische aandoening artritis psoriatica en meerdere gezwollen gewrichten (polyartritis) moeten zo snel mogelijk starten met methotrexaat (MTX). Dit staat in de nieuwe richtlijn Medicamenteuze behandeling van artritis psoriatica van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie.
Snel starten met immunomodulantia bij artritis psoriatica

Naast MTX kunnen behandelaars de immunomodulantia sulfasalazine en leflunomide inzetten. Deze middelen voorkomen mogelijk schade aan gewrichten en zouden de functionaliteit en kwaliteit van leven kunnen verbeteren.

De voorkeur gaat uit naar MTX bij patiënten met artritis psoriatica die aanzienlijke huidklachten hebben door psoriasis. Er is dan sprake van relevante huidbetrokkenheid en dit is het geval als meer dan 10% van het lichaamsoppervlak is aangedaan. Ook als de huidproblemen een belangrijke impact hebben op de kwaliteit van leven spreekt men van relevante huidbetrokkenheid. Dit speelt als bijvoorbeeld het gezicht, de handen of de voeten zijn aangedaan of bij genitale betrokkenheid.

Gezien het ontbreken van grote, placebogecontroleerde studies is het wetenschappelijk bewijs van de effecten van de immunomodulantia beperkt. Voor de onderbouwing van de adviezen zijn daarom ook de ervaringen van deskundigen meegenomen.

Prognostisch ongunstig

Artritis psoriatica komt voor bij een deel van de mensen met psoriasis. In ongeveer 30% van de nieuwe presentaties van deze aandoening wordt polyartritis gezien. Mensen die hieraan lijden hebben meer dan vier gezwollen en ontstoken gewrichten.

Polyartritis is prognostisch ongunstig. Daarnaast hebben mensen met ontstekingen van meerdere gewrichten meer pijn, een verminderde functionaliteit en een slechtere kwaliteit van leven. Om het beloop mogelijk te kunnen beïnvloeden hebben de immunomodulantia, ondanks het beperkte bewijs, een belangrijke plek in het behandelbeleid.

Document acties

gearchiveerd onder: artritis psoriatica, immunomodulantia
Back to top